Cazul falimentului bancii americane Silicon Valley Bank (SVB), cu active mai mari decat tot sistemul bancar romanesc, a readus in discutie problema garantarii depozitelor in banci.
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) a anuntat ca are obligația de a despăgubi deponenții în cazul în care banca la care își păstrează banii intră în faliment, ceea ce a starnit nedumeriri din partea cititorilor, care s-au intrebat daca nu cumva vor avea de asteptat destul de mult pana se va pronunta falimentul unei banci, inainte sa-si vada din nou banii tinuti in banca.
Lucrurile stau, de fapt, altfel, iar despagubirile (compensatiile) se acorda intr-un interval mult mai scurt.
Obligatia FGDB de a despagubi deponentii nu este, fapt, in momentul in care banca intra in faliment ci "in cazul in care depozitele devin indisponibile", conform Legii nr.311/2015 privind garantarea depozitelor.
"In cazul în care depozitele constituite la o instituţie de credit participantă devin indisponibile, schemele de garantare a depozitelor asigură plata compensaţiilor, în limita plafonului de acoperire", arata legea.
Cand devine indisponibil un depozit? Cand cineva nu-si poate retrage banii din banca, iar Banca Nationala (BNR) constata acest lucru.
"depozit indisponibil - depozit datorat şi exigibil care nu a fost plătit potrivit condiţiilor legale şi contractuale aplicabile de către o instituţie de credit", spune legea.
"Banca Naţională a României este autoritatea administrativă competentă cu încadrarea depozitelor ca indisponibile", conform legii.
Cum constata asta BNR si in cat timp? Intr-un termen de 7 zile, astfel: in 2 zile banca este obligata sa anunte BNR ca nu are bani sa ramburseze depozitele, iar BNR trebuie sa declare depozitele bancii ca fiind indisponibile, in maxim 5 zile.
In concluzie, termenul maxim legal in care trebuie sa fiti despagubit este de 14 ZILE DIN MOMENTUL IN CARE NU VA PUTETI SCOATE BANII DIN BANCA. Adica in maxim 7 zile BNR trebuie sa declare depozitele indisponibile, iar FGDB are la dispozitie alte 7 zile sa-i despagubeasca deponentii.
Cititorul si-a pus si problema daca banca nu anunta BNR ca este in incapacitate de plata. Este posibil acest scenariu, dar nu poate dura mult, din doua motive:
a) BNR supravegheaza prudential bancile si ar trebui sa stie daca o banca are sau nu probleme de lichiditate si solvabilitate;
b) zvonul ca o banca nu mai are bani se raspandeste fulgerator, ca si panica ulterioara, este ceea ce duce la caderea unei banci.
Dar atunci ce e cu falimentul? Legea spune ca FGDB e obligata sa despagubeasca deponentii daca s-a pronuntat falimentul inainte ca BNR sa declare depozitele indisponibile, ceea ce este imposibil.
Vezi aici alte raspunsuri la intrebari frecvente privind garantarea depozitelor bancare.