Cererea de credite ramane constanta, desi dobanzile s-au dublat in ultima perioada.
Astfel, conform unui sondaj printre banci realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), acestea anticipeaza ca cererea de credite va ramane constanta in urmatoarea perioada.
"Pentru primul trimestru al anului 2023, 77,1 la sută din banci mizează pe o cerere aproximativ constantă, în timp ce 23 la sută se așteaptă la o cerere moderat mai scăzută (Grafic 2.9)", se arata in sondajul BNR.
"Cererea pentru creditele de achiziționare a locuințelor și terenurilor a fost moderat mai scăzută in T4 2022, conform a 62,4 la sută din băncile participante, pe când 16,3 la sută dintre acestea au remarcat o cerere moderat mai mare și 13 la sută o cerere redusă.
În proporție de 91,6 la sută, băncile respondente au indicat menținerea constantă a ponderii creditelor imobiliare respinse de către acestea în T4 2022. Doar 8,4 la sută au raportat o pondere moderat mai scăzută (Grafic 2.10).
[1]
Trimestrul 4 2022 a fost marcat de o cerere pentru credite de consum moderat mai scăzută, conform a 77,8 la sută din instituțiile respondente, 22,2 la sută considerând că cererea a rămas neschimbată. Pentru creditele de consum cu ipotecă, 92,4 la sută dintre bănci consideră că cererea s-a păstrat constantă.
Cardurile de credit au consemnat o cerere nemodificată conform a 55,3 la sută dintre respondenți, 37,2 la sută remarcând o cerere moderat mai mare. Aproape toate instituțiile respondente au înregistrat o cerere mai scăzută pentru creditele de consum negarantate (93,7 la sută).
Pentru T1 2023, peste jumătate din instituțiile de credit anticipează menținerea aproximativ constantă a cererii pentru toate categoriile de credite de consum pentru populație (Grafic 2.9).
Majoritatea instituțiilor de credit (84,1 la sută) au raportat o rată de respingere a solicitărilor de credite de consum aproximativ constantă, 15,92 indicând o pondere moderat mai mare a solicitărilor respinse, Grafic 2.10", conform sondajului BNR.