„Rata anuală a inflației a scăzut la 16,37 la sută în decembrie 2022, în principal ca efect al ieftinirii combustibililor, pe fondul descreșterii cotației petrolului și al aprecierii leului în raport cu dolarul SUA”, conform comunicatului publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in 9 februarie 2023.
„Rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a reaccelerat ușor creșterea în ultimele luni ale anului trecut, contrar previziunilor, mărindu-se de la 11,9 la sută în septembrie, la 14,6 la sută în decembrie 2022, pe fondul continuării scumpirii alimentelor procesate, dar și al creșterilor cvasi-generalizate de prețuri consemnate pe segmentul mărfurilor nealimentare și pe cel al serviciilor”, se mai arata in comunicatul BNR.
Ce inseamna inflatia CORE2 ajustat?
CORE2 ajustat este, alaturi de CORE1 si de CORE2, una dintre cele trei componente ale inflatiei de baza (CORE), care poate fi influentata de politica monetara a BNR.
CORE1 se calculeaza prin scaderea din totalul IPC (Indicele Preturilor de Consum) a preturilor administrate, adica cele stabilite de stat.
CORE2 se calculeaza prin scaderea din CORE1 a preturilor volatile pentru legume, fructe, oua si combustibili.
CORE2 ajustat se calculeaza prin scaderea din CORE2 a preturilor la tutun si bauturi alcoolice.
Exemplu
In graficul realizat pe baza datelor BNR este prezentat un exemplu al componentelor inflatiei din luna septembrie 2020, care a inregistrat o crestere anuala de 7,7%.
Inflatia CORE1 are o contributie de 1,3 procente in totalul IPC, inflatia CORE2 adauga 1,8 puncte, tutunul si bauturile alcoolice sporesc preturile cu 1,6 puncte, iar componenta CORE2 ajustat este de 3 puncte procentuale.
"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.