www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile spun ca este binevenit controlul Concurentei privind ROBOR-ul

Autor: Bancherul.ro
2022-11-02 14:31

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Bogdan Neacsu, spune ca este binevenit controlul Consiliului Concurentei daca bancile s-au inteles intre ele pentru a creste dobanzile (ROBOR) la credite, dat fiind ca acestea afecteaza puternic o mare parte a populatiei:


Pozitia presedintelui Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Bogdan Neacșu, privind situatia si comentariile legate de verificarile aflate in desfasurare:


″Preocuparea Consiliului Concurenței în ceea ce privește evoluția dobânzilor bancare, în măsura în care acestea se reflectă în ratele plătite de consumatori și în modul de remunerare a depozitelor, este normală.


Aș spune chiar că este binevenită și este un semnal că lucrurile sunt sub control şi că autorităţile se preocupă și sunt, împreună cu băncile, în serviciul populației. Nu trebuie să existe niciun dubiu privind acest subiect, mai ales când impactează o mare parte a populației.


Creșteri ale ratelor dobânzilor – atât pe palierul consumatorilor, cât și la nivelul piețelor interbancare se înregistrează nu doar în România, ci la nivel global, în contextul valului inflaționist.


Piața banilor este o piață liberă, în care prețurile – ratele dobânzilor – se formează pe baza lichidității (raportul cerere-ofertă) și încorporează atât condițiile curente de piață, cât și anticipațiile jucătorilor din piață, iar în prezent suntem într-un context marcat de volatilitate ridicată și multiple incertitudini. 


Faptul că semnalele legate de evoluția prețurilor au contribuit la creșterea dobânzilor oferite la depozite, de la mai puțin de 1,5% la începutul anului – în cazul depozitelor pentru populație, până la 7,5% - media la nivelul pieței la sfârșitul lunii septembrie este o ilustrație a modului de funcționare a mecanismelor de piață și arată că băncile sunt în concurență pentru a-și acoperi nevoia de lichiditate prin atragerea de resurse de la clienți.″


Consiliul Concurentei a demarat un control la banci pentru a verifica daca acestea s-au inteles intre ele pentru a majora indicii de dobanda ROBOR si IRCC, a anuntat seful institutiei, Bogdan Chiritoiu.


Zece bănci îndeplinesc rolul de participant la calculul ROBOR: Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen, Unicredit, ING, CEC, Eximbank, OTP si Intesa. (vezi aici detalii)