Discurs cu ocazia conferinței „Educația financiară și sistemul bancar”
Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR
Doamnă ministru Ligia Deca,
Domnule consilier prezidențial Cosmin Marinescu,
Stimați invitați,
Doamnelor și domnilor,
Bine ați venit la Banca Națională a României. Ne aflăm din nou împreună pentru a dezbate un subiect important în această perioadă complicată: educația în general și educația financiară în special.
La Banca Națională nu ne limităm la dezbateri pe acest subiect: suntem de fapt participanți activi în procesul de educație financiară. În imaginile din spatele meu vedeți aspecte de astăzi din cele 18 agenții și sucursale din țară ale BNR în care au loc întâlniri cu elevii; o zi pe care am dedicat-o educației financiare la Banca Națională. La rândul meu, dimineață, am susținut o scurtă lecție despre istoria banilor și băncilor în fața a peste 50 de elevi din clasa a VIII-a.
La Banca Națională facem educație financiară, cum de altfel ne obligă legea, de mai bine de 30 de ani. În fiecare an, odată cu dezvoltarea sistemului financiar și emanciparea societății românești, am adus elemente noi și am răspuns la provocări diferite. Dați-mi voie să enumăr o serie de pași în acest proces continuu al educației.
În 1991 am înființat și am dezvoltat ulterior, inclusiv prin construirea unei moderne și solide infrastructuri fizice și profesionale, Institutul Bancar Român.
Din 1992, BNR prezintă periodic publicului pachete de informații standardizate, atât pentru informare generală, cât și pentru asigurarea unei baze de date folositoare analiștilor. Conferințe de presă, colocvii financiar-bancare, seminarii și conferințe tematice sunt o obișnuință la sediul nostru, dar rolul lor nu este doar informativ, ci și în mod explicit educativ.
Din 1993, organizăm an de an Simpozionul de cultură, civilizație bancară și educație financiară, care a ajuns acum la a XXX-a ediție. Centrul de pregătire profesională al BNR este deschis și jurnaliștilor, analiștilor, educatorilor. Am încheiat protocoale de colaborare cu Academia Română, cu Ministerul Educației, cu ASE, cu numeroase universități din țară. Nu în ultimul rând, am înființat în cadrul BNR Direcția muzeu și educație financiară tocmai pentru a da importanța cuvenită acestui proces, iar rețeaua noastră teritorială (13 agenții și 5 sucursale regionale) dispune de spații amenajate pentru organizarea de acțiuni specifice. La Institutul Bancar Român, în colaborare cu Asociația Română a Băncilor, BNR are grijă ca în fiecare an programele institutului să cuprindă cursuri de educație financiara, dar și seminarii, simpozioane pe teme din acest domeniu.
Iată câteva din proiectele noastre în derulare: Să vorbim despre bani și bănci (învățământ preuniversitar); Academica BNR (cu Academia Română și universități); BNR-Economic Hub (cu ARB și Camerele de Comerț); BNR-Student Hub (cu mediul academic); Educație economico-financiară la clasa a VIII-a (cu Ministerul Educației) – proiectul la care am participat astăzi. Anul trecut 80.000 de elevi și studenți au interacționat fizic sau online cu echipele de educație financiară din BNR; peste 600 de unități de învățământ au fost implicate în activitățile BNR de educație financiară, atât din mediul urban, cât și din cel rural.
Proiectul internațional Global money week a reunit într-un maraton de o săptămână 15.800 de elevi din 194 de unități de învățământ și 650 de clase din ciclurile primar, gimnazial și din cel liceal. Vara aceasta am organizat o acțiune dedicată copiilor din medii defavorizate, la Unitatea de perfecționare profesională și activități sociale a BNR de la Cumpătu – Sinaia. Pe parcursul celor 5 zile ale taberei, 30 de elevi de la Asociația „Glasul Vieții”, organizație care derulează proiecte sociale de anvergură în județul Iași, au beneficiat de informații utile, din partea lectorilor BNR și reprezentanților instituțiilor partenere, pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase privind gestionarea banilor și a putea lua decizii financiare responsabile pe termen lung. E un program model de cooperare instituțională, dar și de identificare mai bună a celor care au nevoie de procese de educație financiară dedicată, inclusivă, specializată.
Nu este însă suficient. Societatea românească are nevoie de mai mult pentru a face față provocărilor economiei financiare moderne, atât din perspectiva consumatorilor de produse și servicii financiare, cât și a participantului activ antreprenorial sau investițional. Și acest lucru începe să fie clar recunoscut la toate nivelurile. Anul acesta va rămâne de aceea unul de referință. Parlamentul României a adoptat Legea nr. 83/2022 pentru instituirea zilei de 11 aprilie ca Ziua educației financiare. Publicată în Monitorul Oficial nr. 362 din 12 aprilie 2022, legea exprimă clar atât obiectivele, cât și constrângerile pe care Parlamentul României le-a identificat. De aceea, citez din această motivare: „incluziunea financiară are un rol foarte important în creșterea calității vieții cetățenilor, iar pentru aceasta este nevoie atât de programe de educație financiară, cât și de programe de facilitare a accesului la produse și servicii financiare. Deși România a înregistrat progrese în ultimii ani în domeniul serviciilor financiare, țara noastră este în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește nivelul de educație financiară și accesul la unele categorii de servicii și produse financiare, situație accentuată de un decalaj major între mediul urban și rural în acest domeniu”.
Prezența Președintelui României la Conferința de educației financiară desfășurată la Academia de Studii Economice, la începutul lunii iunie, în acest an, a dat un nou impuls în acest proces. Principalele instituții și organizații financiare participante la conferință din iunie – Banca Națională, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Academia de Studii Economice, Asociația Română a Băncilor – au înțeles să colaboreze mai strâns și să își unească eforturile pentru ca, împreună cu Ministerul Educației, procesul despre care vorbim astăzi să aibă noi repere și rezultate superioare.
Evenimentul de astăzi se înscrie în această linie: încercăm să găsim și să dezvoltăm modalități îmbunătățite de a transmite elemente importante de cunoaștere financiară spre un public cât mai divers. Avem în vedere să cuprindem elevii din școlile din toate județele țării, bineînțeles începând cu cele unde BNR are agenții sau sucursale. Baza logistică de care dispune Banca Națională o punem la dispoziție și celorlalte instituții implicate în procesul de educație financiară, în cadrul acțiunilor noastre de colaborare. Dincolo de contribuția specializată a lectorilor BNR, sediile noastre sunt, de acum încolo, spații deschise pentru educație financiară pentru toți cei care sunt implicați în acest proces esențial pentru dezvoltarea modernă a societății și economiei românești. Prezența dumneavoastră aici, doamnă Ministru și domnule consilier prezidențial sunt o garanție că vom acționa împreună.
Vă urez o dezbatere utilă în continuare.
București, 18 octombrie 2022
Sursa: BNR.ro