România figurează pe locul 2 în UE la mărimea deficitului de cont curent pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2022, cu un rezultat de -11,0 miliarde euro.
Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, cea franceză (-15,6 miliarde euro) dar peste Belgia (-8,4 miliarde euro) și Finlanda (-6,2 miliarde euro).
Fapt îngrijorător, valoarea negativă consemnată în al doilea trimestru al anului curent a fost mai mare cu circa 110% față de primul trimestru și în creștere cu aproape 140% comparativ cu aceeași perioadă din 2021.
Foarte important de remarcat, tendința de stabilizare din cele patru trimestre anterioare a dispărut abrupt, într-un context internațional dificil.
Pentru a ne putea raporta la situația din UE, vă prezentăm situația topului deficitelor, cu observația că opt state membre au consemnat excedent de cont curent și unul a fost în echilibru. Uniunea, în ansamblul său, a avut un deficit de 37,4 miliarde euro în T2 2022 (-1% din PIB), după ce reușise în T1 2022 un surplus de 8,8 miliarde euro (+0,2% din PIB).
Cele mai performante țări ca rezultat net al contului curent au fost, în al doilea sfert al anului curent, Germania (+22,9 miliarde euro dar în scădere pronunțată de la +52,3 miliarde euro în trimestrul precedent), Irlanda (+15,8 miliarde euro) și Danemarca (+12,9 miliarde euro, în creștere puternică, de la +6,8 miliarde anterior).
În ce ne privește, consecințele pentru echilibrul macroeconomic sunt deosebit de importante. După -7% din PIB anul trecut (când am trecut cu mult peste pragul recomandat de -4% din PIB stabilit prin tabloul de bord instituit la nivel european) riscăm să depășim chiar și prognoza curentă de -7,9% din PIB a Comisiei Naționale de specialitate, deoarece datele Eurostat pe T1 și T2 arată deja un nivel de -5,8% din PIB estimat pe 2022 încă de la mijlocul anului.