www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BCR Fond de Pensii si Omniasig Pensii vor sa fuzioneze

Autor: Bancherul.ro
2008-12-18 08:48
CSSPP aşteaptă în perioada imediat următoare documentele necesare fuziunii între fondurile gestionate de BCR Fond de Pensii şi Omniasig Pensii, conform normei 14/2008 privind protecţia participanţilor în cazul fuziunii fondurilor de pensii private, a spus directorul general al CSSPP, Cristian Roşu.

Arbitrul pensiilor private a respins iniţial preluarea Omniasig Pensii de către BCR Leasing, care voia să cumpere pachetul de acţiuni al Omniasig Pensii.

"Acum câteva zile am fost informaţi că se doreşte fuziunea dintre Fondul Omniforte şi BCR, iar în perioada următoare aşteptăm să fie depuse documentele aferente", a declarat, miercuri, Cristian Roşu.

La sfârşitul lunii septembrie, grupul Banca Comercială Română (BCR), care controlează al optulea jucător de pe piaţa pensiilor private obligatorii (pilonul II), a anunţat că s-a înţeles cu acţionarii administratorului Omniasig Pensii pentru preluarea acestuia.

"Consiliul CSSPP a respins tranzacţia prin care BCR Leasing intenţiona să cumpere pachetul de acţiuni al Omniasig Pensii, deoarece grupul BCR (controlat de Erste Bank) ar fi fost acţionar majoritar la două fonduri de pensii. Potrivit legii, un acţionar nu poate controla sau administra mai mult de un fond de pensii obligatorii", declarase la sfârşitul lunii noiembrie, pentru NewsIn, vicepreşedintele CSSPP, Ion Giurescu.

BCR Administrare Fond de Pensii, administratorul de pe pilonul II al grupului BCR, este deţinut în proporţie de 99,99% de BCR. BCR Leasing IFN este controlată tot de Banca Comercială Română (BCR), care deţine 89,03% din capital.

Giurescu a menţionat că al doilea motiv pentru care CSSPP a respins această tranzacţie constă în lipsa de experienţă a BCR Leasing în administrarea de pensii private obligatorii (pilonul II).

În cazul unei fuziuni, legislaţia prevede că participanţii se pot transfera la un alt fond de pensii fără costuri timp de trei luni, deoarece fondurile de pensii sunt entităţi fără personalitate juridică, constituite în baza unui contract de societate civilă şi, prin urmare, trebuie să se ţină cont de voinţa participanţilor.

Fondurile care fuzionează au la dispoziţie 90 de zile pentru a-şi face publicitate conform unui prospect nou sau a celui vechi, iar participanţii care nu agreează condiţiile fondului absorbant se pot transfera fără penalităţi la alt fond, potrivit CSSPP.

De asemenea, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) va procesa mai repede - lunar şi nu trimestrial - cererile de transfer apărute în urma unui proces de fuziune între fonduri.