www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cei care amana ratele la credite vor plati ulterior dobanda la dobanda, adica mai mult

Autor: Bancherul.ro
2022-06-24 05:57

Cei care-si amana ratele la credite, pe o perioada de maxim noua luni, conform proiectului de lege publicat de Ministerul Finantelor, vor plati, ulterior, dobanda la dobanda, adica mai mult.


"Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare. Comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se plătesc conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare", conform proiectului Ordonantei de Guvern. (vezi aici proiectul)


Ceea ce inseamna ca dobanda aferenta celor noua luni de suspendare se calculeaza in continare si se adauga la datorie, aceasta urmand sa fie mai mare. La aceasta datorie mai mare se va aplica, dupa perioada de amanare, dobanda aferenta creditului, adica dobanda la dobanda, ceea ce inseamna ca atat rata va fi mai mare, cat si costul total al creditului.


Iata doua exemple de amanare a ratelor, unul pentru un credit ipotecar, altul pentru un credit de consum, conform Calculatordecredite.ro.


Cu cat creste rata la un credit ipotecar


Sa luam exemplul unui credit ipotecar in valoare de 50.000 de euro (240.000 de lei) pe 30 de ani, obtinut in urma cu cinci ani.


In prezent, rata la credit este 1.200 de lei, din care 800 de lei reprezinta dobanda si 400 de lei este principalul.


In cazul amanarii ratei timp de noua luni, cand vor trebui reluate platile, rata va fi calculata astfel:


- principalul amanat, in valoare de 3.600 de lei, va fi reesalonat in alte noua rate, a cate 400 de lei, prin prelungirea perioadei de creditare cu noua luni.


- dobanzile acumulate vor insuma 7.200 de lei, care vor fi reesalonate (impartite) pe o perioada de 5 ani (60 de luni), ceea ce inseamna ca rata lunara va creste cu 120 de lei.


Majorarea ratei inseamna si un cost total al creditului mai mare, la finalul creditarii, pentru ca se va plati o dobanda la o valoare mai mare a ratei.


Amanarea ratei la un credit de nevoi personale


In cazul unui credit de consum de 5.000 de euro (25.000 de lei) pe 5 ani, rata lunara este in jurul a 550 de lei.


Dobanda la acest tip de credit, daca presupunem ca e obtinut in urma cu doi ani, este mai mica decat principalul, de 160 de lei, pe cand principalul este 390 de lei.


Dobanda acumulata in 9 luni de amanare a ratelor insumeaza 1.440 de lei, iar daca se capitalizeaza la soldul creditelor, inseamna o crestere a ratei cu 40 de lei, de la 550 la 590 lei.


Proiectul de lege privind amanarea ratelor scuteste creditele  Prima Casa de aplicarea dobanzii la dobanda:


"Pentru creditele contractate de persoane fizice, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2009 (Prima Casa), aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările și completările ulterioare, dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații izvorâte din contractul de credit. La această creanță dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare."


Si OUG 37/2020 s-a aplicat la fel, insa aceasta a fost modificata prin OUG 227/2020, prin care nu s-a mai aplicat dobanda la dobanda la creditele ipotecare, ci doar la cele de nevoi personale.


Banca Transilvania a fost singura banca din Romania care a decis sa nu aplice dobanda la dobanda in cazul ratelor amanate la credite de consum, adica sa nu capitalizeze dobanzile amanate la soldul creditului, ci sa le esaloneze pe restul perioadei de creditare, ca in cazul creditelor imobiliare. (vezi aici detalii)