"Banca unicredit bank refuza cererea de trecere de la robor la ircc fara a face o refinantare. Ce pot sa fac?", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.
Raspuns ReclamatiiBanci.ro
Stimata doamna,
Banca Unicredit nu ar trebui sa va refuze cererea de trecere de la ROBOR la IRCC, intrucat aceasta se poate face pentru orice tip de credit, inclusiv pentru creditele Prima Casa.
Legea prin care s-a introdus indicele IRCC (OUG 19/2019) nu exclude de la aplicare creditele Prima Casa.
OUG 19 prevede, la articolul 11 (XI), aliniatul (2), ca acest indice se poate aplica si creditelor mai vechi in derulare, cu indicele ROBOR, la cererile consumatorilor, cu acordul partilor, printr-un act aditional la contractul de credit.
Iata prevederile OUG 19/2019:
Articolul XI
(1) Prevederile art. II și III (privind introducerea IRCC n.r.) intră în vigoare la data de 2 mai 2019 și se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată, precum și refinanțării creditelor acordate consumatorilor aflate în derulare la această dată.
(2) Prevederile art. II și III se pot aplica și contractelor aflate în derulare la data prevăzută la alin. (1) cu acordul părților formalizat prin act adițional la contractul de credit.
(3) La cererile formulate de consumatori pentru refinanțarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituțiile bancare răspund în termen de maximum 60 de zile de la data solicitării formulate de aceștia.
Vezi aici OUG 19/2019
Asadar, trecerea de la ROBOR la IRCC se poate face printr-o cerere adresata bancii privind modificarea printr-un act aditional a contractului, in vederea trecerii de la ROBOR la IRCC.
Banca trebuie sa raspunda la cerere intr-un termen de maxim 60 de zile.
In prezent, nivelul ROBOR este 4,70%, in timp ce IRCC este doar 1,86%, deci o diferenta semnificativa, de aproape 3 puncte procentuale, care poate insemna foarte mult la rata lunara a unui credit Prima Casa.
De exemplu, la un credit de 36.000 de euro (180.000 de lei), cu o dobanda (DAE) de 5,5%, rata lunara este in jurul a 1.100 de lei, in timp ce rata la o dobanda cu 3 puncte mai mare (8,5%), rata este mai mare cu 300 de lei, respectiv 1.400 de lei, conform Calculatordecredite.ro.
Asadar, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Unicredit, in care sa solicitati aprobarea cererii privind trecerea de la ROBOR la IRCC pentru creditul Prima Casa.
Citeste stirea integral
Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici si te ajutam!