Cresterea creditarii ar putea fi limitata din aceasta toamna, intrucat bancile ar putea fi obligate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), la recomandarea CNSM, sa-si majoreze capitalurile.
Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) a aprobat recomandarea ca BNR sa impuna bancilor, din 17 octombrie 2022, constituirea de noi rezerve de bani aferente volumelor de imprumuturi acordate populatiei si firmelor ("amortizor anticiclic de capital", in jargon financiar).
Amortizorul anticiclic de capital impus bancilor va avea un nivel de 0,5% din valoarea creditelor si altor investitii facute de banci, precum obligatiuni sau titlurile de stat ("expunerea la risc", in jargon financiar).
Amortizorul anticiclic de capital, precizeaza CNSM, are ca scop creşterea rezilienţei sectorului bancar la pierderile potenţiale induse de o creştere excesivă a creditării. Amortizorul se constituie în perioada de creştere excesivă a creditării, ca supliment la amortizorul de conservare a capitalului, şi poate fi eliberat în faza de contracţie cu scopul absorbţiei pierderilor.
Rata amortizorului anticiclic de capital, exprimată ca procent din valoarea totală a expunerii la risc, determinată de instituţiile de credit care deţin expuneri din credite în România, trebuie să fie între 0 la sută şi 2,5 la sută, calibrată în trepte de 0,25 puncte procentuale sau multipli de 0,25 puncte procentuale. În cazuri justificate, se poate stabili o rată a amortizorului anticiclic de capital mai mare de 2,5 la sută din valoarea totală a expunerii la risc.
CNSM considera ca este nevoie de restrictionarea creditarii din aceasta toamna "intrucât se confirmă tendința de accelerare a activității de creditare, iar fenomenul de tensionare a echilibrelor macroeconomice continuă" (vezi aici comunicatul CNSM).
Vezi aici recomandarea CNSM