www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Productia industriala din luna ianuarie 2022, sub nivelul din urma cu patru ani

Autor: Dan Palangean
2022-03-29 10:09

România a consemnat în ianuarie 2022 o scădere a producției industriale față de luna precedentă, de -1,2% pe seria brută, potrivit datelor comunicate de INS.


Pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, s-a consemnat o majorare de 2,9%, rezultat favorizat de dispunerea zilelor lucrătoare.


Evoluția față de aceeași lună a anului precedent a fost identică pe seria brută și pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (+1,1%). Avansul consemnat se află mult sub valoarea înregistrată pe 2021 (+5% pe datele provizorii) iar prima lună a anului a fost ceva mai slabă din perspectiva industriei decât ianuarie 2018.


În structură, revenirea indică mai degrabă o încetinire, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut un avans redus (+1,5%) față de aceeași lună a anului anterior.


În contextul creșterii prețurilor la resursele energetice, a rezultat în ianuarie un recul al activității pe acest segment (-5,5%) și un declin conjunctural în sectorul extractiv (-11,4%).

Aceste date pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună ianuarie pe intervalul 2018 - 2022, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100).


Iată cum se prezintă situația, conform graficului INS, cu observația că producția industrială din ianuarie 2022 se prezintă sub cea din urmă cu patru ani:


[1]


Printre industriile cu rezultate bune consemnate în prima lună a anului curent, se numără repararea și întreținerea mașinilor și echipamentelor (+42,5%), tipărirea și reproducerea înregistrărilor (+34,2%), fabricarea altor mijloace de transport (+20,1%), industria de pielărie (+17,9%) și fabricarea produselor din tutun (+16,9%).


La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate, s-au situat fabricarea de mobilă (-17,1%), producția de substanțe chimice (-11,9%), fabricarea echipamentelor electrice (-9,6%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier (-7,6%), producția de băuturi (-6,1%) și extracția petrolului brut și gazelor naturale (-5,6%).


Pe marile grupe de produse industriale, se remarcă avansul înregistrat la bunurile de uz curent (+9% față de aceeași lună a anului trecut) și scăderea puternică la bunuri de folosință îndelungată (-19%). Bunurile de capital (-1,2%) și bunurile intermediare (+2,1%) au avut evoluții contrare, mai apropiate de rezultatele de anul trecut, reeditate (0%) de industria energetică.