Agențiile pentru Dezvoltare Regională vor gestiona peste 11 miliarde de euro în perioada 2021-2027, dintre care peste 3,5 miliarde de euro vor fi disponibile pentru companii.
BCR și ROREG au semnat un protocol de colaborare prin care facilitează accesul la informații privind arhitectura Programelor Operaționale Regionale (POR) și oportunitățile de finanțare disponibile pentru antreprenori.
Banca Comercială Română și ROREG (Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România) au semnat un protocol de colaborare privind promovarea oportunităților de finanțare europene, disponibile pentru antreprenori, prin Programele Operaționale Regionale, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:
Inițiativa comună vizează facilitarea accesului la informații pentru antreprenorii care vor putea atrage investiții de peste 3,5 miliarde de euro, prin intermediul Programelor Operationale Regionale gestionate de ADR-uri, in calitate de Autoritati de Management.
Sumele destinate mediului privat sunt alocate prioritar investițiilor care sprijină creșterea performanței, încurajarea inovării și digitalizării.
Peste 11 miliarde de euro vor fi disponibile prin POR în exercițiul financiar multianual 2021-2027, pentru un portofoliu amplu de proiecte, în cadrul celor opt axe prioritare ce vizează dezvoltarea sustenabilă a unor regiuni competitive.
BCR și ROREG susțin colaborarea pentru absorbția fondurilor europene și atrag atenția asupra perspectivelor de creștere ale României, pe termen lung, dar și a rolului investițiilor în comunitate.
Parteneriatul include:
- educație și consiliere în domeniul programelor de finanțare
promovarea cursului dedicat programelor de finanțare de pe platforma BCR Școala de Business
- o serie de conferințe regionale în care vor fi prezentate oportunitățile de finanțare pentru antreprenori, autorități publice și companii de stat
- promovarea apelurilor de proiecte din POR 2021-2027 și organizarea de workshop-uri practice dedicate acestora
„Protocolul dintre BCR și ROREG este o inițiativă comună de promovare a resurselor de finanțare și a dezvoltării unor procese de lucru mai flexible pentru antreprenori. Pentru că avem iniţiative locale remarcabile, avem oportunităţi de dezvoltare și trebuie să le arătăm antreprenorilor că fondurile europene le pot accelera implementarea proiectelor. Banii europeni sunt cel mai bun mod de a ne crește perspectivele economice, fiind o resursă importantă în valorificarea poteţialului uman al României“, a susținut Sorin Maxim, președinte ROREG și director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest.
“Antreprenorii au șansa să atragă investiții consistente prin programele POR, iar perioada 2021-2027 este plină de oportunități. Este rolul nostru să le fructificăm și să oferim mediului de afaceri toate informațiile și toate instrumentele prin care pot parcurge cu bine tot procesul accesării fondurilor. Sunt finanțări care nu doar că ne ajută să atenuăm discrepanțele economice la nivel regional, dar ne ajută să creștem economia și nivelul de trai în România”, a declarat Vasile Asandei, vicepreședinte ROREG.
„Colaborarea dintre BCR și ROREG este un apel comun pe care îl adresăm antreprenorilor de a atrage banii europeni pentru investiții. Finanțările nerambursabile accelerează procesul de modernizare, prin care România SA și România SRL își păstrează relevanța pe lanțul de producție.
BCR va contribui, pe lângă furnizarea de educație și consultanță în domeniul programelor de finanțare, cu multiple produse bancare personalizate, adaptate nevoilor fiecărui tip de beneficiar. Nu avem nicio îndoială că, în viitor, succesul economic va depinde de responsabilitatea socială și de mediu, de aceea insistăm pe transformarea sustenabilă a economiei. Acest parteneriat este un prim pas către toți factorii de decizie și părțile interesate pentru a susține popularizarea accesării fondurilor europene de către antreprenori“, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.
În prezent, alocarea totală estimată a celor 8 Programe Operationale Regionale este de peste 11 miliarde de euro și include următoarele sume pentru exercițiul financiar 2021-2027:
POR Nord-Est – peste 1,7 miliarde de euro
POR Nord-Vest – peste 1,4 miliarde de euro
POR Centru – circa 1,4 miliarde de euro
POR Vest – peste 1,1 miliarde de euro
POR Sud-Vest – peste 1,2 miliarde de euro
POR Sud-Muntenia – peste 1,5 miliarde de euro
POR Sud-Est – peste 1,4 miliarde de euro
POR București Ilfov – circa 1,5 miliarde de euro
Programele Operaționale Regionale vor avea mai multe priorități:
Axa prioritară 1 - O regiune mai inovatoare
Axa prioritară 2 – O regiune mai digitalizată
Axa prioritară 3 – O regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul
Axa prioritară 4 – O regiune cu o mobilitate urbană mai durabilă
Axa prioritară 5 – O regiune mai accesibilă
Axa prioritară 6 – O regiune educată
Axa prioritară 7 – O regiune mai atractivă
Axa prioritară 8 – Asistență tehnică
Antreprenorii care își doresc să își dezvolte afacerile cu fonduri europene, pot urmări și cel mai recent curs lansat de către BCR Școala de Business – Programe de finanțare pentru antreprenori, ce oferă tuturor celor interesați informații complete, gratuite, despre oportunitățile de finanțare europene, despre accesarea și utilizarea fonduri care se potrivesc domeniului în care activează.