www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Salariul mediu creste in iunie 2021, dar avansul puterii de cumparare se diminueaza

Autor: Dan Palangean
2021-08-16 12:35

Câștigul salarial mediu brut din luna iunie 2021 a fost de 5.779 lei, cu 109 lei mai mult sau +1,5% față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.


Câştigul salarial mediu nominal net a avansat cu 49 de lei (+1,4%), până la 3.541 lei (719 euro la cursul din luna iulie). După ajustarea cu nivelul preţurilor, se obține o putere de cumpărare în euro a salariului mediu de 1.312 de euro (la preţurile medii din UE).


Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare raportată la cea din octombrie 1990, ultima înaintea liberalizării preţurilor) a crescut cu 2,6 puncte procentuale față de luna anterioară, până la 229,2%.


În contextul unei inflații anuale majorate până la 3,94% la finele primului semestru, avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior s-a situat la doar 3,3%, cea mai redusă valoare din ultimele patru luni. Trendul de scădere a devenit mai clar pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului curent.


Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere salarială faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în telecomunicații (+12,6% nominal și +8,4% în termeni reali).


Podiumul a fost completat în luna iunie de industria prelucrătoare, avans de 8% al puterii de cumpărare și de tehnologia informației (+7,7%). De remarcat, dacă salariile au crescut în termeni nominali la mijlocul anului cu 7,4%, pensiile ( care se dau pe baza contribuțiilor din salarii) s-au majorat cu 15%, adică în ritm dublu.   


[1]


Urmare a politicii salariale care urmărește scăderea deficitului bugetar și reducerea ponderii cheltuielilor cu personalul în sectorul public, sănătatea, administrația și învățământul s-au plasat toate în domeniul negativ ca evoluție a puterii de cumpărare.


De remarcat și poziționarea surprinzătoare a tranzacțiilor imobiliare, pe ultimul loc între domeniile de activitate (cu -1,2% nominal și aproape cinci procente mai puțin ca putere de cumpărare), ceea ce mai aprinde un semnal de alarmă pe tabloul sectorului de construcții.