Bogatii isi retrag banii din bancile elvetine si vin in Romania pentru a profita de dobanzile mari |
Autor: Bancherul.ro 2008-12-11 09:30 |
|
Clientii bogati care pana acum isi tineau banii in conturi la bancile elvetiene incep sa cedeze tentatiei dobanzilor mari afisate de bancile din Romania.
"O serie de deponenti la banci din strainatate au inceput sa-si retraga sumele de acolo si sa le transfere la banci din Romania. Nu poate decat sa ne bucure astfel de decizii. E un semnal pozitiv", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank, citat de Ziarul Financiar.
Dobanda pentru economiile in euro a ajuns la 7% la banci precum BCR sau Banca Transilvania, in conditiile in care dobanzile de pe piata europeana au scazut la 2-3 procente.
Statul a ridicat recent limita maxima a depozitelor garantate de catre fiecare deponent, in fiecare banca, la echivalentul a 50.000 de euro.
Conform datelor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, 98% dintre cei clientii bancilor romanesti detin depozite cu sume mai mici de 20.000 de euro, vechiul plafon de garantare. Acesta este motivul pentru care BNR nu a sustinut majorarea plafonului, decizie luata de Guvern, o decizie care oricum trebuie adoptata pentru ca Romania sa se alinieze la decizie Uniunii Europene, care a recomandat, la randul sau, majorarea la 50.000 de euro a plafonului depozitelor garantate.
Decizia avantajeaza persoanele bogate, care detin sume mari de bani, in jurul a 170.000 de persoane, intrucat acestia dispun de nu mai putin de 40% din valoarea depozitelor in bancile romanesti.
Atentie, insa! Plafonul de 50.000 de euro este valabil doar in cazul depozitelor persoanelor fizice nu si a companiilor, pentru care statul garanteaza maxim 20.0000 de euro.
in momentul in care garantia acoperea doar 20.000 de euro,
|
|