Finanţarea sustenabilă este un credit responsabil atât pentru bancă, cât şi pentru clienţi. Prin ceea ce facem zi de zi la bancă, punem în legătură banii, economiile clienţilor, fondurile atrase de la investitori cu proiectele antreprenorilor, se arata in Politica de sustenabilitate a Bancii Transilvania (BT), in care se mai adauga urmatoarele:
Deciziile BT de creditare au la bază principiul folosirii responsabile a banilor şi ţinem cont de riscurile tranzacţiei, rentabilitatea aşteptată, dar şi impactul proiectului asupra mediului şi comunităţii. Evaluăm atât informaţiile financiare, cât şi cele non-financiare.
- Susţinem proiecte de eficiență energetică în diverse domenii, agricultura şi domeniul medical, economia circulară, afacerile mici, proiecte de energie regenerabilă și eficiență energetică, achiziţia de maşini electrice sau hibrid.
- Stimulăm inovaţia şi impactul pozitiv prin finanţare – în
agricultură, sectorul medical, educaţie, producţie şi servicii, industrii creative.
- Contribuim la creşterea ideilor aflate la început de drum, potenţând dezvoltarea start-up-urilor pentru a deveni campioni locali.
- Asigurăm incluziunea financiară prin finanţarea companiilor mici, PFA-urilor şi întreprinderilor familiale.
- Ne propunem să construim un portofoliu de finanţări green/climate finance.
- Am crescut ponderea aspectelor ESG (risc de mediu, social și guvernanță corporativă) în procesul de creditare pentru companii.
- Vom extinde modelul de analiză non-financiară ESG (evaluarea riscurilor de mediu şi sociale) la nivelul întregului portofoliu de clienţi.
- Riscul de mediu este analizat de BT de peste 10 ani pentru orice client persoană jurică, banca având inclusiv o echipă dedicată.
- Acolo unde investiţia poate genera un risc pentru mediu, abordarea este să stabilim împreună cu clienţii un plan de măsuri pentru diminuarea riscurilor.
- Suntem partener cu fonduri de eficienţă energetică, cu activitate în România.
- Nu finanțăm anumite proiecte: producția și comerțul de armament, producția și comerțul cu alcool și tutun, produse chimice dăunătoare, exploatarea nesustenabilă a pădurilor, jocurile de noroc etc.