www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca Romaneasca ar putea decide transformarea creditelor in franci elvetieni (CHF) in credite in euro

Autor: Bancherul.ro
2008-12-10 18:50
Banca Românească ar putea decide, "în funcţie de condiţiile din piaţă", să transforme creditele deja acordate în monedă elveţiană în împrumuturi în euro, după ce a sistat acordarea de credite în franci elveţieni, a declarat miercuri directorul general al băncii, Andreas Maragkoudakis.

Decizia ar putea duce la majorarea substantiala a ratelor celor care au obtinut credite in franci elvetieni cu dobanzi mici.

Astfel, Banca Romaneasca a acordat credite in franci elvetieni (CHF) cu dobanzi de 5-6% pe an, in timp ce dobanzile percepute in prezent pentru creditele imobiliare in euro se situeaza la valori de 13-14% pe an, asadar aproape de trei ori mai mari.

(Vezi dobanzile la credite practicate de Banca Romaneasca in documentele atasate)

OTP Bank a fost prima banca ce a introdus, la sfarsitul anului 2005, creditele in franci elvetieni, foarte populare si in alte tari din zona, precum Ungaria sau Polonia, unde aceste tipuri de imprumuturi in moneda elvetiana detin cea mai mare pondere din totalul imprumuturilor acordate populatiei.

Ulterior, banci precum Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, Volksbank, Piraeus Bank sau Bancpost au promovat intens creditele in CHF. Cea mai mare banca romaneasca, BCR, nu a urmat insa tendinta iar BRD a acordat imprumuturi in CHF doar pentru o perioada foarte scurta de timp, unui numar limitat de clienti.

In total, un numar de 10 bani au ajuns sa acorde credite in CHF, cu o dobanda mult mai mica decat in lei si chiar mai mica decat in euro.

La finalul acestui an insa, odata cu intensificarea efectelor crizei financiare, autoritatile europene au recomandat bancilor sa renunte la aceste imprumuturi, iar BNR a impus, la randul sau, restrictii majore creditelor in valuta, special celor in CHF. Acestea au ajuns astfel la costuri identice cu cele in euro, ceea ce nu mai prezinta nici o atractie pentru clienti.

În ceea ce priveşte liniile de finanţare din partea băncii mamă, National Bank of Greece (NBG), Maragkoudakis susţine că acţionarul majoritar va reînnoi liniile de finanţare pe termen scurt.

"România are atuuri mai bune decât alte ţări, în ciuda problemelor cu deficitul de cont curent şi deprecierea monedei naţionale, iar NBG este aici pentru a rămâne", a mai spus direct general al băncii.

În opinia sa, criza financiară internaţională se va resimţi încă un an în sistemul bancar românesc şi până la încă doi ani în economia ţării.

Totodată, Maragkoudakis a reamintit că planul de rebranding al Băncii Româneşti se va încheia până la finalul lui 2009.

Banca Românească este deţinută în proporţie de 88,7% de către National Bank of Greece (NBG), cel mai mare grup bancar elen, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) are o participaţie de 10,17%.

National Bank of Greece mai controlează în România, în afară de Banca Românească, şi companiile ETEBA România, Societatea de Asigurare-Reasigurare Eleno-Română Garanta şi Eurial Leasing.