Dobanzile la un credit tip descoperit de cont (overdraft sau descoperit de card) practicate de 10 dintre cele mai importante banci romanesti variaza intre 9,8% la CEC Bank si 15,88% la BCR, conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro.
Dobanda Anuala Efectiva (DAE) variaza intre 10% la CEC Bank, Garanti BBVA si Banca Romaneasca si 17% la BCR.
Overdraftul este un credit acordat pe baza cardului de salariu, care poate valora in medie sase salarii, dar poate ajunge si la noua salarii la CEC Bank.
Valoarea maxima a limitei de credit care poate fi utilizata variaza intre 20.000 de lei la Banca Romaneasca, Libra Bank, OTP Bank si 60.000 de lei la CEC Bank.
Descoperitul de cont se utilizeaza ca un card de credit, adica se plateste dobanda doar pentru sumele utilizate din limita de credit, iar lunar trebuie platita doar dobanda si o parte din creditul utilizat, in jurul a 5%, in timp sumele imprumutate integral sa fie rambursate oricand pe parcursul unui an.
Sumele rambursate pot fi din nou utilizate oricand, pe parcursul valabilitatii overdraftului, de regula un an, dupa care se reinnoieste.
Dobanda se calculeaza zilnic la suma utilizata din limita creditului acordat si trebuie achitata in ultima zi din luna.
Comisioanele pentru utilizarea cardului
Si comisioanele pentru utilizarea cardului pe care se afla descoperitul de cont difera destul de mult, de la o banca la alta.
De exemplu, pentru retragerea banilor de pe card, o singura banca, CEC Bank, nu percepe comision, indiferent de bancomatul de la care se retrag bani.
Alte trei banci (Banca Transilvania-BT, BCR si Libra Bank) nu au comisioane daca retragerea banilor are loc la propriile bancomate.
Daca banii sunt retrasi la bancomatele altor banci din tara sau tarile UE, comisioanele variaza intre 5 lei la ING Bank si 1,5%, minim 7 lei la Unicredit. (vezi foto)