România este singura țară din regiune cu deficit comercial major și înrăutățit pe primele zece luni din 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Dacă exporturile au scăzut cu 12%, cea mai mare scădere din blocul estic al UE, importurile s-au diminuat cu doar 9%, astfel încât deficitul comercial s-a majorat cu aproape un milliard de euro și a depășit pragul de 15 miliarde euro.
De reținut, singurele state din regiunea noastră care au avut deficit comercial pe anul în curs, Bulgaria și Croația, au reușit să reducă decalajul dintre exporturi și importuri (-7% la export față de -11% la import pentru Bulgaria, care s-a apropiat de echilibru, respectiv -5% la export dar -10% la import pentru Croația). Evoluția lor a fost stimulată de intrarea pe ultima linie dreaptă în adoptarea monedei unice europene, mecanismul ERM II.
Celelalte state din regiune au avut rezultate ușor pozitive în comerțul exterior, în pofida pandemiei, iar Polonia a reușit chiar să-și îmbunătățească semnificativ soldul pozitiv, cu 8,8 miliarde euro în intervalul ianuarie-octombrie.
Cehia, economie care are un PIB aproape identic cu al nostru, nu a făcut decât să mai diminueze excedentul comercial obișnuit. Coincidență interesantă, minusul nostru „tradițional”, corespunde cu plusul lor uzual.
România s-a individualizat prin majorarea consumului alimentat din exterior și finanțat prin împrumuturi masive la vremuri de criză, contractate în condiții puțin avantajoase. Ceea ce a impus o echilibristică dificilă pentru păstrarea parametrilor macroeconomici în limite acceptabile.
Astfel, majorarea artificială a nivelului de trai fără eficientizarea schimburilor externe ar impune să conștientizăm situația și să luăm măsuri urgente pentru limitarea deficitului comercial.