www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Rezultatele financiare al Alpha Bank la finalul T3 2020: septembrie a fost cea mai buna luna din ultimii 12 ani pentru creditele ipotecare

Autor: Bancherul.ro
2020-11-27 10:27

Pe fondul cererii ridicate la nivelul pietei, Alpha Bank Romania a inregistrat in septembrie cea mai buna luna din ultimii 12 ani in ceea ce priveste volumele noi de credite pentru locuinte, anunta banca, in comunicatul privind rezultatele financiare la finalul T3 2020:


Rezultate financiare Alpha Bank Romania la finalul trimestrului al treilea 25 Noiembrie 2020


Alpha Bank Romania raporteaza o performanta financiara buna la finalul primelor noua luni ale anului, cu niveluri ridicate de profitabilitate si un bilant solid:


- Profitul brut (PBT) a ajuns la 25,5 milioane de euro la sfarsitul lunii septembrie 2020, un nivel semnificativ mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, influentat pozitiv de prezenta unor elemente nerecurente;


- Profitul operational a inregistrat un avans anual de 2% pana la 25,1 milioane de euro, ca urmare a unor eforturi sustinute de monitorizare a costurilor;


- Venitul net bancar s-a mentinut la un nivel similar cu cel raportat pentru aceeasi perioada a anului precedent, structura pe valute a portofoliului de credite jucand un rol defensiv intr-o perioada cu dobanzi in scadere, mai ales pe segmentul creditarii in moneda locala;


- Eforturile de creditare au fost directionate catre segmentul creditelor pentru locuinte, valorificand cu succes un nivel ridicat al cererii. In acelasi timp, am venit in sprijinul clientilor pentru a-i ajuta sa faca fata noilor provocari;


- Capitalizarea si lichiditatea s-au mentinut la niveluri ridicate.


In pofida noilor provocari generate de actuala criza sanitara (COVID-19), ne-am dovedit inca o data rezilienta, asigurand o disponibilitate operationala deplina, recalibrand resursele si raspunzand prompt noilor cereri venite din partea clientilor: solutii de amanare a platii datoriilor, acces la finantare si noi produse digitale.


In aceasta perioada, am participat activ in cadrul programului IMM Invest, sustinand astfel redresarea economica.


Mai mult, am avansat cu pasi rapizi pe zona de transformare digitala, cu scopul de a oferi clientilor nostri servicii imbunatatite. Astfel, ne-am extins reteaua de ATM 24 Banking, acoperind 42% din unitatile noastre cu tehnologie de tip ‘self-service’, am introdus noi solutii in ecosistemul de plati promovand utilizarea portofelelor digitale si posibilitatea inrolarii cardurilor Alpha Bank Romania in aplicatiile Apple Pay, Garmin Pay, Fitbit Pay si Google Pay.


Mai mult, am continuat sa ne consolidam relatiile cu partenerii nostri, devenind, in septembrie 2020 prima banca romaneasca ce accepta carduri UnionPay International in reteaua sa de bancomate si POS-uri.


Rezultate financiare la finalul trimestrului al treilea: Model de afaceri rezilient


Portofoliul de credite al Alpha Bank Romania s-a situat la 2,65 miliarde euro, marcand o evolutie relativ constanta comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in principal ca urmare a intensificarii activitatii de creditare in zona creditelor pentru locuinta.


Pe fondul cererii ridicate la nivelul pietei, Alpha Bank Romania a inregistrat in septembrie cea mai buna luna din ultimii 12 ani in ceea ce priveste volumele noi de credite pentru locuinte.


In aceeasi perioada soldul depozitelor a inregistrat un avans de 5% atingand 2,61 miliarde de euro, reflectand astfel increderea acordata de clientii nostri, atat persoane fizice, cat si persoane juridice.


In primele noua luni ale anului, venitul net bancar al Alpha Bank Romania s-a situat la 102 milioane de euro, marginal sub valoarea inregistrata in perioada – similara a anului 2019 (104 milioane de euro).


Pe fondul incertitudinii crescute asupra perspectivelor macroeconomice pe termen scurt, costurile operationale au fost atent monitorizate, fiind implementate initiative de reducere pe diverse linii de activitate (in principal pe segmentul cheltuielilor administrative).


Astfel, cheltuielile operationale au atins 77 de milioane de euro, in scadere cu 3% fata de anul precedent, ducand profitul operational aferent primelor noua luni ale anului la 25,1 milioane de euro, cu 2% peste nivelul inregistrat in perioada similara anterioara.


In ceea ce priveste costul riscului, provizioanele inregistrate in aceasta perioada au fost compensate de reversari cu caracter nerecurent, contribuind astfel in mod pozitiv la formarea profitului brut.