Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) si IMM Invest.
In schimb, creditele negarantate, pentru consum, au stagnat in luna octombrie, dupa ce au fost afectate de COVID-19 in primavara, iar in lunile de vara si-au reluat cresterea, dar intr-un ritm redus, care nu le-a permis sa revina la nivelul din luna martie.
Statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca in octombrie creditele in lei pentru consum acordate de banci populatiei au avut un ritm de crestere de doar 0,1% fata de luna precedenta, echivalentul a numai 51 milioane lei. Comparativ, in septembrie cresterea lunara a fost de 251 milioane lei (0,5%).
In aceste conditii, ritmul anual de crestere a soldului creditelor de consum in lei a scazut la doar 1,1% in octombrie, respectiv cu 543 milioane lei mai mult decat in octombrie 2019, la o valoare de 49,5 miliarde lei.
In cazul creditelor in lei pentru locuinte, ritmul lunar de crestere a fost de 14 ori mai ridicat: soldul acestor imprumuturi a crescut cu 1,4% in octombrie, echivalentul a 906 milioane lei. O dinamica mai alerta decat in septembrie, cand avansul a fost de 817 milioane lei (1,2%).
Cresterea anuala a valorii creditelor ipotecare a insumat 9,401 miliarde lei (16,7%) in perioada octombrie 2019-octombrie 2020, la o suma totala de 65,5 miliarde lei.
Insa finantarile in lei pentru firme au avut cea mai mare viteza in octombrie, de 1,9%, echivalentul a 1,365 miliarde lei, peste nivelul din luna precedenta.
Creditarea firmelor si-a mentinut astfel ritmul alert de crestere din ultimele luni (in septembrie cresterea lunara a fost de 1,8%), fiind impulsionat de programul IMM Invest.
Cresterea anuala a finantarii firmelor la nivelul lunii octombrie 2020 ramane insa redusa, la 4,8%, cu doar 3,328 miliarde lei mai multe fata de aceeasi luna a anului precedent, stocul total al acestor tipuri de credite fiind de 71,7 miliarde lei.