Agroserv Mariuta SA, compania care detine brandul Laptaria cu Caimac, a incheiat cu succes plasamentul privat de obligatiuni prin care a atras 3 milioane euro, cu scadenta in 2025 si la o dobanda de 5,25%, se arata intr-un comunicat de presa, in care se mai precizeaza:
Obligatiunile vor fi listate pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti. Laptaria cu Caimac este primul business cu activitate in sectorul lactate care listeaza obligatiuni pe piata AeRO a BVB.
In cadrul plasamentului privat, compania a oferit spre vanzare 20.000 de obligatiuni negarantate si neconvertibile in actiuni, cu o valoare nominala de 100 de euro, oferta fiind adresata unui numar de pana la 150 investitori. Plasamentul a fost suprasubscris, iar oferta a fost suplimentata, atragand in total 3 milioane euro la o dobanda de 5,25%, reprezentand cel mai mic cost de finantare obtinut in 2020 la oferte de obligatiuni similare. La plasament au subscris 94 de investitori, atat persoane fizice, cat si investitori institutionali.
BT Capital Partners (BTCP), divizia de investment banking si piete de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania, a fost Intermediar si Consultant Autorizat al operatiunii. BTCP a intermediat incepand cu 2019 sapte emisiuni de obligatiuni corporative si trei tranzactii de fuziuni si achizitii in valoare de peste 300 de milioane de euro.
Adrian Cocan, Manager de proiect al Laptariei cu Caimac, afirma: “Odata cu aceasta etapa in dezvoltarea business-ului nostru am putut vedea un interes ridicat din partea investitorilor. Inca de la deschiderea plasamentului privat, totul a mers foarte bine si oferta a fost suprasubscrisa, iar asta nu poate decat sa ne bucure. Acesta este un pas important pentru proiectele pe care vrem sa le desfasuram in perioada urmatoare, iar reactia primita din partea investitorilor ne face sa ne gandim la posibilitatea de a creiona un drum catre finantari viitoare prin piata de capital.”
[1]
„Ne bucuram ca am asistat cu succes Laptaria cu Caimac in acest proces de atragere de capital, care asigura finantarea planurilor ambitioase de dezvoltare ale companiei. Ne bucuram, de asemenea, ca am putut facilita accesul investitorilor la oportunitati unice de investitii si, in ciuda acestei perioade pline de provocari, continuam sa contribuim la dezvoltarea mediului de afaceri.”, declara Daniela Secara, director general BT Capital Partners.
Urmatorul pas este pregatirea documentelor necesare pentru admiterea obligatiunilor la tranzactionare pe Sistemul Multilateral al Bursei de Valori Bucuresti. Laptaria cu Caimac isi propune ca prima zi de tranzactionare sa aiba loc in termen de o luna, sub simbolul MILK25E.
”Agroserv Mariuta este o poveste a antreprenorialului romanesc in care se intalnesc doua generatii, ducand astfel compania la urmatorul nivel. Incheierea cu succes a plasamentului privat valideaza doua aspecte, faptul ca bursa este un canal viabil pentru finantarea companiilor si ca programul Made in Romania al Bursei de Valori Bucuresti este util pentru companiile care au participat la el. Felicitam intreaga echipa din spatele brandului Laptaria cu Caimac si, totodata, intermediarul, BT Capital Partners, pentru succesul rundei de finantare. Ii asteptam sa sunam cat de curand clopotelul BVB la listarea obligatiunilor, iar mai tarziu, inclusiv pentru listarea actiunilor”, afirma Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.
Fondurile obtinute din listarea obligatiunilor vor fi folosite pentru dezvoltarea fabricii, pentru extinderea sectiei de productie si constructia unui depozit nou. “Avem deja 14 produse lansate, care au ajuns luna aceasta si in Germania, iar apetitul clientilor este in crestere, astfel incat evolutia fabricii intra intr-o noua etapa. Cea mai urgenta investitie devine extinderea sectiei de productie si a depozitului existent. Vom lansa doua noi categorii de produse, branzeturi si unt, pe care speram sa le avem la rafturi in toamna anului viitor”, completeaza Adrian Cocan.
[2]
In paralel, Laptaria cu Caimac va desfasura alte doua investitii: construirea unei statii de biogaz, si un sistem de recuperare si de refolosire a sticlei.
“Am avut un ritm alert de dezvoltare astfel incat exploram continuu noi surse de finantare. Ne dorim ca toate cele 3 proiecte de investitii sa se materializeze si sa ne ajute sa crestem. Am scris deja proiectul pentru statia de spalare sticle si ne-am inscris pentru evaluarea acestuia in vederea finantarii, iar sperantele noastre sunt ca in 2021 sa demaram constructia statiei de spalare ambalaje. De asemenea, in 2022 speram sa demaram constructia statiei de biogaz si astfel, in 2024 compania sa fie pe un drum drept, catre o companie carbon neutral”, a adaugat Adrian Cocan.
Investitiile estimate pentru urmatorii ani se ridica la 16 milioane de euro.