CEC-ul isi schimba imaginea |
Autor: GhiseulBancar.ro 2008-02-20 13:59 |
|
Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a obtinut un profit net de 90 milioane lei (26,7 milioane euro) în 2007, de peste două ori mai mare decât în anul anterior, iar în 2008 banca si-a propus să rămână pe profit, în ciuda costurilor mari de rebranding, a spus presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.
Pentru 2006, CEC afisase un profit net de 39,8 milioane lei (11,8 milioane euro), de peste nouă ori mai mare decât în 2005.
"În acest an, vrem să rămânem putin deasupra nivelului de echilibru între profit si pierdere, în conditiile în care în care vom investi masiv în procesul de schimbare a imaginii si de reformare a CEC. În astfel de cazuri, profitabilitatea este sacrificată", a mai explicat Ghetea, într-un interviu acordat NewsIn.
El a adăugat că, în prezent, reprezentantii institutiei evaluează oferta CEC pentru a vedea care sunt cele mai cerute produse si pentru a le pune în noi parametri.
"Nu trebuie să inventăm apa caldă. Principalul obiectiv este să oferim produse flexibile, solutia nu este neapărat o gamă foarte largă", a mai precizat presedintele CEC.
La sfârsitul lui ianuarie 2008, activele CEC au depăsit 10 miliarde de lei (3 miliarde euro), în cresterea anuală a acestora fiind de aproximativ 37%. În 2006, valoarea activelor băncii ajunsese la 7,1 miliarde lei (2,1 miliarde euro).
Volumul creditelor acordate de CEC a ajuns, la finalul anualui trecut, la 4,89 miliarde lei (1,453 miliarde euro), în crestere cu 53% fată de soldul la 31 decembrie 2006. Dintre acestea, 3,7 miliarde lei (1,1 miliarde euro) sunt credite acordate populatiei, restul fiind împrumuturi către firme.
Pe segmentul de retail, structura portofoliului de credite este formată în proportie de 10% din credite în valută, cea mai mare parte constituind credite în lei. De asemenea, 18% reprezintă credite ipotecare si imobiliare, restul de 82% fiind împrumuturi de consum si credite de nevoi personale cu garantii reale.
Pe partea de corporate, banca a finantat, până în prezent, mai mult firme mici si mijlocii sau proiecte din administratia publică locală, însă în următoarea perioadă intentionează să-si extindă activitatea către colaborări cu firme mai mari, de exemplu prin împrumuturi pentru proiecte imobiliare.
"Avem deja 3-4 astfel de proiecte pe care le finantăm, însă în curând, în cursul primei jumătăti a anului, vom depăsi pragul de 100 milioane euro", a explicat Ghetea.
De asemenea, expunerea CEC în agricultură, tot pe partea creditării firmelor, a ajuns anul trecut la 12%.
Volumul depozitelor atrase de CEC a ajuns, la sfârsitul lui 2007, la 8 miliarde lei (2,37 miliarde euro), în crestere cu 37% fată de finalul lui 2006.
|
|