Romanii care lucreaza in Germania si incaseaza salariile pe cardurile Postbank tip Girocard se plang de comisionul ridicat pe care trebuie sa-l plateasca bancii germane atunci cand retrag banii de la bancomatele din Romania.
"Am fost la banca Raiffeisen sa scot salariul de pe cardul Postbank si mi-au spus ca-mi vor lua un comision de 1%. Adica daca scot 1.000 de euro, comisionul este 10 euro. Mi se pare foarte mult, nu e posibil asa ceva", ne-a transmis un cititor.
El a intrebat daca si alte banci au astfel de comsioane sau doar Raiffeisen.
Trebuie sa stiti ca in cazul retragerilor de bani de la bancomate, comisioanele sunt stabilite de bancile care emit cardul, nu de cele de la care se retrag banii. Asadar, daca folosit un card Postbank, comisionul va fi 1% din suma retrasa indiferent de la ce bancomat scoateti banii.
Comisionul de 1% aplicat de Postbank nu este insa mai mare decat cel al unor banci romanesti pentru retragerile de numerar din strainatate.
De exemplu, acelasi comision de 1% este perceput de 5 banci romanesti: BCR, BRD, Patria Bank, Procredit si Banca Feroviara. Exista comisioane si mai mari: 1,5% la Unicredit si Raiffeisen si 1,25% la Garanti BBVA.
In schimb la sase banci comisionul este inca o data mai mic (0,5%), iar la CEC Bank si Alior Bank este 0.
E bine de stiut ca aceleasi comisioane se aplica nu doar la bancomatele din alte tari din UE, ci si la bancomatele altor banci din tara, intrucat normele europene impun uniformizarea comisioanelor in tarile membre.
In cazul retragerilor de bani de la bancomatele bancii care a emis cardul, exista patru banci care au comision 0: Banca Transilvania (BT), BCR, CEC Bank si Libra Bank, la fel ca Postbank in Germania. (vezi foto)
Trebuie precizat ca aceste comisioane sunt cele standard, pentru un cont obisnuit, nu pentru diferse oferte de pachete de cont sau pentru incasarea salariului pe card.