CEC Bank are cea mai buna dobanda pentru un depozit la termen in lei pe un an dintre cele mai mari 14 banci romanesti: 3,5% daca banii sunt depusi la ghiseu si 3,6% daca economiile sunt constituite online, prin internet/mobile banking, conform topului realizat de Bancherul.ro.
Pe locurile doi si trei in topul celor mai ridicate dobanzi se afla OTP Bank, cu 3,25%/3,45%, respectiv Garanti Bank, cu 3%.
La polul opus, bancile cu cele mai mici dobanzi la depozite sunt BRD ( 0,95%), BCR (1,05%/1,25%), Unicredit (0,85%/1,85%), Raiffeisen (1,5%/1,75%) si ING (1,7%). Acestea sunt singurele banci cu dobanzi sub nivelul de 2% la termen de doua luni.
Topul tine cont si de comisioanele aferente unui cont curent necesar pentru deschiderea unui depozit la termen, precum si pentru utilizarea serviciului de internet banking.
Daca se scad aceste comisioane din dobanda incasata pentru un depozit de 10.000 de lei pe un an, cel mai bun castig il gasim la Libra Bank, cu 275 de lei, urmata de Banca Transilvania, cu 263 de lei si CEC Bank, cu 258 de lei.
CEC Bank are si avantajul ca nu percepe comisioane pentru retragerile de numerar de pe cardurile sale la orice ATM, atat propriu cat si al altor banci din tara sau strainatate.
Comisioanele pentru retragerile de bani de pe card la bancomatele proprii sunt de regula de 0,2% in suma, insa la unele banci, precum Raiffeisen, ajung la 1%, minim 10 lei.
De asemenea, CEC Bank nu are comision pentru retragerile de bani la ghiseu, in ziua cand se implineste termenul depozitului, asa cum se intampla si la alte cinci bani: OTP Bank, Garanti BBVA, Libra Bank, Banca Romaneasca si First Bank.
Pentru retragerile de bani la ghiseu, comisioanele altor banci variaza intre 0,5% si ajung la 2%, minim 15 lei in cazul BCR.
Dobanzile la depozite, precum si cele la credite, sunt in scadere, dat fiind ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut de trei ori dobanda in ultimele luni, cu un punct in total, de la 2,5% la 1,5%, pentru a combate efectele negative ale crizei COVID-19.
Conform statisticilor BNR, dobanda medie la depozitele noi in lei ale populatiei a scazut de la 1,84% in februarie la 1,75% in iunie 2020.