Banca Transilvania (BT) si-a consolidat pozitia de lider al sistemului bancar in 2019, inregistrand cea mai mare crestere a activelor dintre bancile romanesti, urmata de ING Bank si CEC Bank.
BT a reusit sa-si majoreze activele cu 18% anul trecut, echivalentul a 13,4 miliarde lei, la 87,7 miliarde lei, dublu fata de media sistemului bancar.
Activele bancilor romanesti au inregistrat un avans de 9.8% (44,1 miliarde lei) in 2019 fata de anul precedent, la 495 miliarde lei.
ING Bank a reusit anul trecut a doua performanta din sistemul bancar, dupa BT, cu o crestere a activelor de 16%, echivalentul a 6.2 miliarde lei, pana la 44,6 miliarde lei.
Banca olandeza, cu statut de sucursala a unei banci straine in Romania, ceea ce inseamna ca depozitele ei atrase de la romani sunt garantate in Olanda, a reusit astfel sa ajunga pe locul patru in topul bancilor dupa valoarea activelor, surclasand Raiffeisen si Unicredit.
Raiffeisen, ajunsa acum pe locul 6 in topul celor mai mari banci, a avut anul trecut o crestere a activelor de 7%, echivalentul a 2,8 miliarde lei, la 42,8 miliarde lei.
Unicredit a avut o evolutie asemanatoare, activele sale avand un avans tot de 7%, echivalentul a 3 miliarde lei, pana la 44,5 miliarde lei.
BCR, a doua mare banca din Romania, detinuta de banca austriaca Erste Group, a avut o evolutie modesta anul trecut, cu o dinamica a activelor de numai 5,2%, respectiv 3,5 miliarde lei, valoarea acestora atingand 71,4 miliarde lei.
BRD Groupe Societe Generale, a treia banca in topul activelor, a avut un ritm mai lent, de doar 3,2%, echivalentul a 1,7 miliarde lei, 55,8 miliarde lei in total.
CEC Bank, banca statului roman, s-a clasat in 2019 pe locul trei in topul celor mai active banci romanesti in functie de cresterea activelor.
Activele CEC Bank s-au majorat anul trecut cu 12%, comparativ cu 16% ale ING si 18% ale BT. Banca romaneasca si-a consolidat astfel pozitia a saptea in topul bancilor, sporindu-si activele cu 3,5 miliarde lei, la un total de 32,8 miliarde lei.
Ritmul de crestere a activelor inregistrat de BCR, BRD, Raiffeisen si Unicredit nu a fost insa suficient de intens pentru a le impiedica sa piarda in continuare cote de piata.
Doar BT si CEC Bank au reusit sa-si majoreze cotele de piata in 2019: BT la 17,72%, de la 16,48%, iar CEC Bank la 6,64%, de la 6,5% in anul anterior.
Toate bancile dintre primele 12 in ordinea marimii au reusit sa-si sporeasca valoarea activelor in 2019. Dintre bancile de talie mijlocie, cu cote de piata de peste 1%, un recul al activelor l-au inregistrat Banca Romaneasca, achizitionata de Eximbank, precum si First Bank.
Libra Internet Bank continua sa se dezvolte accelerat, ajungand la o cota de piata de 1,32%, de la 1,21%, cu active in crestere cu 19%, echivalentul unui miliard de lei.
Alior Bank, banca poloneza sosita in Romania in urma cu doi ani, a avut o evolutie dezamagitoare, cu o injumatatire a activelor in 2019, ceea ce pare a fi un indiciu ca reteta patentata in Polonia, in parteneriat cu Telekom, nu functioneaza si la noi.