Bancile au amanat ratele la credite pentru 200.000 de persoane fizice si firme, pana la finalul acestui an, in baza OUG 37/2020, a anuntat astazi Guvernul.
Ieri, 15 iunie, a fost ultima zi in care s-au mai putut face cereri de amanare a ratelor la credite in baza OUG 37/2020, insa clientii bancilor care au probleme cu plata creditelor pot solicita acestora amanararea ratelor sau alte solutii de evitare a restantelor in baza procedurilor proprii ale bancilor.
Premierul Ludovic Orban a declarat ca "in realitate, numărul beneficiarilor, persoane fizice și persoane juridice, care au fost subiectul acestei măsuri de amânare a ratelor la credit a fost mult mai mare, iar suma totală a ratelor pe care trebuiau să le plătească este cifrată la 4,6 miliarde de lei."
El s-a referit la faptul ca bancile au amanat ratele la credite si in baza ofertelor proprii, inainte sau dupa intrarea in vigoare a OUG 37/2020.
In urma cu o luna, in 18 mai, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) anunta ca un numar de 303.000 de persoane fizice si 14.000 de companii au solicitat amanarea ratelor la credite, jumatate dintre ele fiind in baza OUG 37/2020, cealalta jumatate conform ofertelor proprii ale bancilor.
Daca proportiile s-au mentinut pe parcursul ultimei luni, probabil ca numarul total al celor care au cerut amanarea ratelor la credite se ridica la 400.000 de persoane fizice si firme, adica in jur de 25% din totalul celor care detin credite.
Numarul total al celor care au credite cu valori mari, de peste 20.000 de lei, la banci si IFN-uri, era in martie de 1.437.692 persoane, dintre care 110.457 erau credite detinute de firme, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Acestora li se adauga cei care au credite cu valori mai mici, astfel ca numarul total al celor care au credite depaseste 1,5 milioane.
Intrebari frecvente in cazul amanarii ratelor la credite:
- Daca fac cererea de amanare doar pe 3 luni, ulterior mai pot prelungi perioada cu alte luni?
Raspunsul este: nu. Conform legii, cererea de amanare se poate face o singura data, pana joi, 14 mai. De aceea, daca nu sunteti sigur pe ce perioada nu puteti plati ratele, faceti cererea pe o perioada mai lunga, pentru ca ulterior puteti relua plata ratelor, printr-o cerere de suspendare a amanarii acestora.
- Pot sa renunt ulterior la amanarea ratelor, daca vreau sa reiau platile?
Raspunsul este: da. Puteti renunta oricand la cererea de amanare a ratelor, formuland o noua cerere, in acest scop.
- Voi plati o rata mai mare, dupa perioada de amanare?
Raspunsul este: da. Veti plati o rata putin mai mare, ulterior, pentru ca dobanda neplatita in lunile amanate se va capitaliza la soldul creditelor sau se va plati esalonat pe 5 ani, in cazul creditelor ipotecare.
- Cat de mult creste rata la credit ulterior?
De exemplu, la un credit cu valoara ramasa de rambursat de 21.000 de euro, pe o perioada de 150 de luni (12,5 ani) cu o dobanda de 6% pe an, rata de 205 euro in prezent va fi cu 5 euro mai mare, adica 210 euro, dupa 3 luni de amanare. Daca rata se amana 6 luni, va fi mai mare cu 10 euro, adica 215 euro, iar daca se amana cu 9 luni, va fi mai mare cu 15 euro, mai exact 221 de euro.
- Trebuie sa platesc rata daca n-am primit aprobarea amanarii?
Raspunsul este: Nu. Conform OUG 37, amanarea ratei se face din momentul trimiterii cererii, indiferent de momentul cand primiti raspunsul: "Prelungirea duratei contractuale mentionate la art. 2 (in urma amanarii ratelor) produce efecte de la data comunicarii solicitarii de suspendare adresate creditorilor pentru solicitarile aprobate de creditori."
- Cat dureaza ca banca sau IFN-ul sa aprobe/respinga cererea de amanare a ratelor?
Conform OUG 37/2020, bancile si IFN-urile trebuie sa raspunda la cererile de amanare a ratelor intr-un termen de 15 zile de la depunerea acestora.
Daca aveti intrebari sau probleme cu amanarea ratelor la credite, postati un comentariu la articol sau trimiteti-ne un email la: info@bancherul.ro