www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Horia Manda si Dan Voiculescu, viitori patroni de banci?

Autor: Bancherul.ro
2008-12-07 11:20
Doi puternici oameni de afaceri romani, Horia Manda, administratorul fonduliu Romanian-American Enterprise Fund si Dan Voiculescu, patronul grupului Grivco si a trustului media Antena 1, se afla pe lista celor considerati a fi interesati de infiintarea unei noi banci romanesti.

Banca Naţională a Romāniei (BNR) are īn analiză, de o lună, documentaţia de autorizare a unei noi bănci, īnfiinţată cu capital privat romānesc, a anunţat recent directorul Direcţiei Supraveghere din banca centrală, Nicolae Cinteză.

"Mai sunt cereri de autorizare a unor bănci, chiar cu capital romānesc şi foarte bune", a spus Cinteză, la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Romānă a Băncilor.

El a arătat că este vorba de acţionari serioşi, dar a refuzat să dea detalii privind identitatea acestora.

Partenerul fondului de investiţii Romanian American Enterprise Fund, Horia Manda, spune că nu a semnat īncă niciun act de constituire a unei noi instituţii bancare, aşa că informaţia furnizată de Banca Naţională a Romāniei privind o cerere de īnregistrare a unei noi bănci se referă la o altă instituţie sau persoană.

"Dacă acest lucru face obiectul informatiei BNR īn legătură cu existenta unei cereri īn acest sens, mi-e greu să pun cele 2 informaţii alături, pentru că eu nu am semnat niciun act, chiar dacă ne pregătim să o facem īn decursul anului viitor. Probabil că sunt şi alţi competitori care se gāndesc să pună bazele unei noi instituţii bancare", a declarat Horia Manda, partener RAEF.

Viitoarea bancă pe care intenţionează să o īnfiinţeze Horia Manda se va orienta īn principiu pe segmentul de piaţă ocupat īn momentul actual de CEC Bank.

"CEC este intr-adevăr principalul competitor pe aceasta piaţă. Este mai dificil de estimat cānd vom depune cererea la BNR. Estimăm să fie īn decursul primului trimestru al anului viitor", a mai adăugat Horia Manda.

Horia Manda spune că rata de penetrare a serviciilor bancare printre cetăţenii romāni este destul de mică, fapt ce avantajează lansarea unei noi bănci īn Romānia.

Īn sistemul bancar mai sunt trei bănci şi o cooperativă de credit cu capital privat majoritar romānesc, Banca Transilvania, Banca Comercială Carpatica, Libra Bank şi CreditCoop. De asemenea, pe piaţa internă activează două bănci cu capital majoritar de stat, Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) şi Eximbank.

Insituţiile de credit cu capital privat majoritar autohton deţin 6,8% din activele bancare, iar băncile de stat au o cotă de 5,3%. Restul de 87,9% din active revine băncilor unde pachetul majoritar este deţinut de capitalul străin.

Īn structura capitalului social pe total sistem investiţiile romāneşti deţin o pondere mai importantă decāt īn active, respectiv 14,2% revine capitalului privat romānesc, 11,7% capitalului de stat şi 74,1% capitalului străin.

Īn primăvară, finanţatorul echipei de fotbal Steaua, George Becali, a anunţat că doreşte să īnfiinţeze o instituţie de credit, denumită Becali Bank.

Banca centrală a respins īnsă, īn iulie, cererea de constituire a instituţiei de credit.