Unii clienti ai bancilor renunta la cererile de amanare a ratelor la credite, conform OUG 37/2020, dupa ce primesc noul desfasurator si afla ca au de platit prea mult dupa perioada de suspendare.
"Vreau sa anulez cererea de amanare a ratelor, pentru ca rata imi creste prea mult dupa aceea: de la 500 de lei cat am de platit acum, imi creste la 756 de la anul, asa ca mai bine renunt", ne-a transmis un cititor, care a primit de la banca noul desfasurator cu ratele amanate.
Conform OUG 37/2020, rata la credite se majoreaza dupa perioada de amanare, pentru ca dobanda neplatita in lunile in care ratele au fost suspendate se capitalizeaza la soldul creditelor, iar in cazul creditelor ipotecare, se esaloneaza pe o perioada de 5 ani.
Rata creste in functie de mai multi factori, precum valoarea creditului, perioada de rambursare ramasa si dobanda.
De exemplu, la un credit Prima Casa in valoare de 40.000 de euro, rata poate creste cu aproximativ 100 de lei, dupa o amanare a platii ratelor cu 9 luni. (vezi aici detalii)
Si bancile au oferit exemple privind majorarea ratei dupa perioada de amanare.
Astfel, BCR arata ca la un credit ipotecar de 150.000 de lei, cu o rata de 1.226 lei, aceasta se majoreaza cu 103 lei, dupa o amanare de 9 luni.
In cazul unui credit de nevoi personale de 20.000 de lei, cu o rata de 636 de lei, aceasta se majoreaeza cu 43 de lei, dupa o amanare de 9 luni.
Amanarea ratelor poate fi doar un paliativ
Amanarea ratelor la credite s-ar putea dovedi doar un paliativ pentru unii dintre clientii bancilor afectati de criza coronavirus, daca ei vor avea dificultati sa-si reia platile, dupa perioada de amanare.
De aceea, avem doua sfaturi pentru cei care au apelat la amanarea ratelor:
1. Platiti rata, daca puteti, sau macar o parte din ea, chiar daca ati amanat-o!
2. Pregatiti-va din timp pentru ce va fi dupa amanarea ratei!
Vezi in acest articol detalii si solutii pentru cei care intampina greutati cu plata creditelor.