Cum cumparam titluri de stat - Ghidul investitorului in titluri de stat |
Autor: Bancherul.ro 2008-12-06 11:14 |
|
Ministerul Finantelor a publicat un ghid al investitorului in titluri de stat (vezi documentul atasat) in care se arata pasii de parcurs pentru a putea avea acces la titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor.
Titlurile de stat nu mai pot fi cumparate de catre populatie direct de la Trezorerii, asa cum se intampla pana in 2005.
Acum, cumpararea titlurilor de stat se face prin intermediul bancilor (denumite dealeri primari) sau pe piata secundara a titlurilor de la BNR sau Bursa de Valori.
Titlurile de stat nu se pot cumpara de la orice banca, ci doar de la cele 12 banc admise ca dealeri primari:
- Royal Bank of Scotland (RBS)
- Alpha Bank
- BRD
- BCR
- Banca Transilvania
- Bancpost
- CEC Bank
- Citibank
- ING Bank
- MKB Romexterra
- Raiffeisen Bank
- UniCredit Tiriac Bank
Pentru investitia in titluri de stat ai nevoie de minim 10.000 de lei, valoarea nominala individuala a unui titlu de stat.
Exista doua tipuri de titluri de stat:
1. Titluri de stat pe termen scurt: certificate de trezorerie cu discount, cu scadenta de pana la 1 an (6 luni sau un an). Acestea sunt titluri de stat fara cupon de dobanda, care se cumpara de investitor la o valoare (pret) mai mica decat valoarea nominala, urmand ca la scadenta sa incaseze valoarea nominala.
2. Titluri de stat pe termen mediu sau lung, de tip benchmark (de referinta): obligatiuni de stat cu o scadenta de peste un an (3,5 si 10 ani), vandute la valoarea nominala, cu discount sau prima si pentru care emitentul plateste anual dobanda (cupon), conform conditiilor din prospectul de emisiune.
In cazul obligatiunilor de stat de tip benchmark, valoarea nominala a seriei de titluri de stat emise si aflate in circulatie poate fi majorata ulterior de catre emitent prin redeschideri ulterioare, in conditiile mentinerii caracteristicilor initiale ale emisiunii (rata dobanzii, data platii dobanzii si data scadentei).
|
|