Potrivit datelor publicate de Eurostat, costul orar al muncii a fost anul trecut de 7,7 euro în România față de 27,7 euro media UE, ceea ce înseamnă doar 28% în termeni procentuali.
Doar în Bulgaria, acest indicator critic pentru economie a fost mai redus (6,0 euro/oră), în timp ce Lituania (9,4 euro/oră), Ungaria și Letonia (ambele cu 9,9 euro/oră) s-au apropiat de pragul de 10 euro pe oră.
La polul opus, forța de muncă cea mai scumpă a fost înregistrată în Danemarca (44,7 euro/oră), Luxemburg (41,6 euro/oră) și Belgia (40,5 euro/oră).
Cu o valoare de +13,1%, România a înregistrat în 2019 cea mai mare creștere a costului orar al muncii dintre toate statele din regiune, semnificativ peste cele din Bulgaria (+11,7%) sau Ungaria (9,6%) și destul de mult față de Cehia (7,3%) sau Polonia (6,4%), ceea ce ne-a mai redus atractivitatea pentru investiții străine din acest punct de vedere.
[1]
La nivel regional, contrar uzanțelor din statele mai dezvoltate, doar în România și Bulgaria plata este mai mică în sectorul industrial față de media sectorului de business.
Polonia, Ungaria, și Cehia s-au apropiat de situația din Italia, Germania și Franța (marile economii ale Zonei Euro), unde costul orar este mai ridicat pe zona direct productivă.