Ministrul finantelor, Florin Citu, a postat astazi un anunt laconic, pe Facebook, in care spune ca intr-un termen de 48 de ore va prezenta "o solutie pentru clientii bancilor", pe care o discuta in prezent impreuna cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) si cu sistemul bancar.
El nu a oferit amanunte cu privire la continutul solutiei pentru clientii bancilor ("voi reveni cum am alte informatii"), dar cel mai probabil este vorba de o amanare a platii ratelor la credite.
Anuntul ministrului finantelor vine dupa ce Partidul Social Democrat (PSD) a propus, saptamana trecuta, o masura de criza dupa modelul guvernelor nationaliste si populiste din Ungaria si Polonia: o lege pentru suspendarea pana la sfarsitul anului a ratelor la creditele populatiei si firmelor, la cererea acestora, prin prelungirea perioadei de rambursare.
Asta in ciuda faptului ca aproape toate bancile mari au anuntat ca vor oferi clientilor afectati de coronavirusul COVID-19 posibilitatea de a-si putea amana ratele intre o luna si trei luni, iar pentru creditele firmelor, pana la 6 luni, precum si prelungirea liniilor de creditare.
Propunerea PSD vine dupa ce guvernele nationaliste si anti-europene din Ungaria si Polonia au adoptat zilele trecute masuri asemanatoare.
Guvernul Ungariei a anuntat un plan de masuri pentru combaterea crizei COVID-19, care include suspendarea ratelor la creditele detinute la banci de populatie si firme pana la finalul anului.
De asemenea, dobanda la creditele de consum a fost plafonata la 5% plus dobanda de referinta a bancii nationale, de 0,9%, in total 5,9%. (vezi aici detalii)
Guvernul Poloniei a decis suspendarea pe o perioada de 6 luni a ratelor la creditele persoanelor fizice, insa bancile nu vor ramane fara venituri, pentru ca guvernul polonez a alocat 30 miliarde zloti care sa acopere respectivele rate neplatite de populatie.
Analistii au subliniat ca guvernul polonez, spre deosebire de cel din Romania, are suficient spatiu fiscal, adica un deficit bugetar mult mai mic, pentru a-si permite ajutoare de stat ridicate in vederea combaterii crizei coronavirusului. (vezi aici detalii)
Intre timp, insa, UE a suspendat Planul de Stabilitate, prin care se plafoneaza deficitul bugetar la maxim 3% din PIB, pentru a oferi tarilor afectate de COVID-19 posibilitatea de a face mai multe cheltuieli, in vederea combaterii pandemiei COVID-19.