Vosganian: Deficitul bugetar a urcat la 2,9% din PIB in noiembrie |
Autor: Bancherul.ro 2008-12-05 08:14 |
|
Deficitul estimat al bugetului a urcat după 11 luni la 2,9% din PIB, în condiţiile unei scăderi drastice a veniturilor în octombrie şi noiembrie, ca efect al crizei, cu 1,3 miliarde euro sub nivelul programat, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
"În ultimele două luni situaţia s-a deteriorat atât în ceea ce priveşte cifra de afaceri a companiilor, cât şi rata falimentelor. Firmele utilizează tot mai mult creditul fiscal, pentru că există şi probleme de lichiditate. Am discutat cu premierul un program foarte sever pe luna decembrie pentru a ne încadra în 3% din PIB, sau să reuşim să evităm depăşirea acestui prag cu mai mult de 0,1 - 0,2% din PIB", a spus Vosganian.
El a arătat că a cerut, în prima parte a anului, reducerea la 2,3% din PIB a deficitului consolidat programat pentru 2008 tocmai pentru că se aşteapta la un impact al turbulenţelor financiare internaţionale în economia reală românească în ultimele luni.
Până la sfârşitul săptămânii, Finanţele vor prezenta Guvernului o situaţie a cheltuielilor programate în decembrie, pentru a vedea unde se pot diminua anumite sume, cu excepţia celor care trebuie şi vor fi onorate, respectiv salarii, pensii, datorie publică şi cofinanţare.
"Ne vom uita ce cheltuieli cu prime, noi comenzi sau alte cheltuieli de bunuri vor putea fi amânate sau reduse. Dacă nu am fi avut această scădere de venituri şi bugetul administraţiilor locale, nu am fi avut probleme. Şi în condiţiile actuale, pe bugetul de stat putem să ţinem deficitul în limitele pe care ni le-am propus", a adăugat Vosganian.
Ministrul Finanţelor a explicat că se vor căuta soluţii pentru a limita cheltuielile din decembrie efectuate de autorităţile locale din fondul de rulment, precizând că se urmăreşte zilnic fluxul din contul acestui buget.
După primele zece luni, bugetul consolidat a avut un deficit de aproximativ 1,6% din PIB.
La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a anunţat că anticipează o majorare a deficitulului bugetar al României la 3,5% din PIB în 2008, peste nivelul maxim impus prin Tratatul de la Maastricht, din cauza majorării cheltuielilor publice, în special prin creşterea salariilor, subvenţiilor şi transferurilor sociale.
De asemenea, CE anticipa o adâncire a deficitului la 4% din PIB în 2009.
|
|