România a cheltuit în anul 2018 suma de 3.414,9 milioane euro pentru apărare, respectiv 1,7% din PIB sau 4,8% din cheltuileile totale ale statului, potrivit datelor prezentate de Eurostat.
Astfel, ne-am plasat pe locul 7 între statele membre ale Uniunii și nu am atins pragul de 2% din PIB din perspectiva obligațiilor asumate ca membru NATO.
De altfel, media europeană în materie a fost de doar 1,2%, adică semnificativ mai puțin decât valoarea consemnată la noi, în condițiile în care doar trei state UE au depășit cota de 2% din PIB (prima a fost Letonia, cu 2,1% din PIB, urmată de Estonia și Grecia, fiecare cu câte 2% din PIB).
Cele mai mici valori au fost 0.3% în Irlanda, 0.5% în Luxemburg și Malta și 0.6% în Austria.
Din perspectiva evoluției în timp a sumelor alocate pentru apărare de România, se poate vedea o reducere destul de consistentă în intervalul 2011 – 2015, după care s-a revenit la valori mai ridicate, maximul consemnat oficial de Eurostat până în prezent fiind atins în 2017, când s-au atins 1,8% din PIB și peste cinci procente din cheltuielile statului.
[1]
În perspectivă, atingerea și păstrarea celor două procente din PIB ca angajament ferm luat de România și reiterat recent de șeful statului presupune o presiune importantă pe buget și o atenție mai mare în chivernisirea altor domenii de cheltuieli, care riscă să trimită în mod cronic deficitul bugetar peste limita de 3% din PIB permisă de criteriile de la Maastricht.