www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Doua banci reiau negocierile pentru scaderea ratelor celor care mai au credite in franci elvetieni (CHF)

Autor: Bancherul.ro
2020-01-09 07:16

O asociatie care reprezinta persoanele cu credite in franci elvetieni (CHF), denumita Credere, a anuntat ca a trimis la banci invitatii de renegociere a pretului creditelor in franci elvetieni (CHF), a caror valoare s-a dublat fata de leu si implicit ratele la imprumuturi au crescut de doua ori din momentul in care au fost obtinute, in perioada 2007-2008.


Doua banci au acceptat negocierea: Banca Transilvania, care nu a dat credite in franci, dar le-a preluat de la Bancpost, dupa ce a cumparat aceasta banca, si OTP Bank, cea care a introdus creditele in franci in Romania, si una dintre cele  mai agresive in vanzarea lor, datorita faptului ca aveau dobanzi mai mici decat cele in euro.


Celelalte banci cu credite din CHF, Raiffeisen Bank, First Bank (fosta Piraeus Bank), Eurobank (care a ramas cu o parte dintre creditele Bancpost, dupa vanzarea catre Banca Transilvania), Credit Europe Bank si Banca Românească, inca nu au acceptat invitatia la dialog.


In prezent exista sub 20.000 de persoane cu credite in franci elvetieni, fata de peste 80.000 cate erau inainte de aprecierea puternica a francului, dupa criza din 2009 si apoi din ianuarie 2015, cand Banca Centrala a Elvetiei a lasat liber francul.


In acest moment au izbucnit si protestele celor care aveau credite in franci elvetieni, care au determinat BNR sa ceara bancilor sa le usureze povara.


Ofertele bancilor de conversie in lei a creditelor in franci, cu o reducere a datoriei, au venit insa greu si au fost acceptate doar de o parte dintre clientii acestora, restul trecand de partea avocatilor si politicienilor care le promiteau conversia la cursul istoric, din data acordarii creditelor (inghetarea cursului).


Demersurile politicienilor si avocatilor s-au dovedit insa ilegale, fiind amendate atat de instantele de judecata din Romania si Uniunea Europeana, cat si de Curtea Constitutionala.


Acum, singura solutie pentru cei care inca mai au credite in franci este o renegociere a acestora.


Asociatiile pentru protectia consumatorilor au mai incercat si in trecut negocierea, in numele clientilor, a contractelor de credite in franci, insa fara succes, bancile preferand sa lanseze oferte standard de conversie in lei a respectivelor credite pentru toti clientii lor.


Ramane de vazut daca in acest caz asociatia va negocia in numele clientilor sau va ajunge la un acord de principiu cu bancile, iar acestea vor propune clientilor noi solutii de conversie in lei a creditelor in CHF, probabil tot cu o reducere a datoriei.


Comunicatul Credere:


Asociația Credere pentru Informarea, Consilierea și Educarea Consumatorilor a lansat o invitație la negociere băncilor care au acordat credite în franci elvețieni (CHF). Demersul asociației a pornit de la declarațiile publice ale reprezentanților băncilor privind valorile pe care pretind că le respectă în raport cu propriii lor clienți: dialogul, transparența și încrederea. Din acest motiv, solicităm din nou băncilor să accepte invitația noastră de a găsi soluții privind situațiile dramatice în care se regăsesc debitorii în CHF.


Asociația Credere a invitat la negociere următoarele bănci: Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, OTP, First Bank, Eurobank, Credit Europe Bank, Banca Românească. Până la emiterea acestui comunicat de presă au răspuns pozitiv reprezentanții Băncii Transilvania și OTP. First Bank ne-a transmis că analizează propunerea și că va reveni cu un răspuns. Ceilalți reprezentanți ai băncilor nu au răspuns în niciun mod invitației la negociere.


Considerăm că situația clienților cu credite în CHF poate fi rezolvată pe cale amiabilă și că soluțiile pe care le vom propune reduc numărul proceselor între clienți și bănci, situații care generează costuri pentru ambele părți. In plus, contextul european al protecției consumatorilor de servicii financiar-bancare s-a schimbat radical în ultimii ani, directivele și deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene obligând instituțiile să conceapă contracte clare, transparente și lipsite de clauze abuzive. De aceea, considerăm că este necesară alinierea contractelor vechi la noile prevederi.


Dorim rezolvarea situației dramatice în care se află clienții, creșterea ratelor afectându-le sănătatea, intregritatea psihică și demnitatea umană. Apreciem deschiderea băncilor care au răspuns pozitiv invitației noastre și ne exprimăm speranța că vom identifica soluții comune, benefice ambelor părți. Totodată, sperăm ca și celelalte bănci să dea curs invitației noastre.


Asociația Credere pentru Informarea, Consilierea și Educarea Consumatorilor a fost înființată în anul 2018, la inițiativa unui grup de consumatori care în ultimii 9 ani s-au implicat activ în demersuri care au avut drept obiectiv protejarea intereselor consumatorilor de servicii financiar-bancare. Membrii fondatori ai asociației Credere au peste 20 de ani de experiență în materie de protecție a consumatorilor de servicii financiar-bancare, fiind licențiați în economie și drept.