BCR devine a patra banca din Romania, dupa Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Libra Internet Bank la care se pot face plati instant interbancare in lei.
Platile instant se proceseaza in maxim 10 secunde, non-stop, adica si in zilele nelucratoare (sambata si duminica) si in timpul sarbatorilor legale, ceea ce reprezinta un avantaj important in comparatie cu platile clasice, care pot dura chiar si o zi si nu se pot face decat in zilele lucratoare.
Suma maxima care se poate procesa printr-o plata instant este de 50.000 de lei.
Costul unei plati instant online la BCR e de 4 lei, mai mare decat o plata standard, care are un comision de 3 lei.
Detinatorii de pachete de cont George nu platesc niciun comision pentru o plata online, iar detinatorii de pachete TotalCont, ONE si Erste Private Banking achita comision redus de 1 leu.
In prezent, platile instant se pot face doar intre cele patru banci, dar si alte banci sunt asteptate sa introduca acest serviciu.
Serviciul a fost dezvoltat de TRANSFOND, operatorul Casei de Compensare Automate a platilor interbancare, in colaborare cu bancile comerciale, Asociatia Romana a Bancilor (Administratorul Schemelor Nationale de Plati) si Banca Nationala a Romaniei (Supraveghetorul Schemelor de Plati).
Platile instant sunt astfel cel mai rapid mod de a transfera fonduri in siguranta, acestea fiind procesate interbancar de catre TRANSFOND, cu decontarea finalizata de catre Banca Nationala a Romaniei.
Urmeaza platile instant cu telefonul
TRANSFOND mentioneaza ca a pregătit un serviciu adiacent plăților instant, AliasPay "prin care se pot iniția sau încasa plăți folosind doar numerele de telefon sau adresele de e-mail ale beneficiarului plății (ca alias-uri ale IBAN-ului).
In acest fel, e nevoie doar de un simplu dispozitiv mobil pentru a putea achiziționa instant bunuri și servicii în mediul online sau în mediul real, pentru a face plăți instant către prieteni sau alți destinatari.
Desigur, poți plăti instant și de la orice desktop sau laptop, din internet banking-ul băncii tale, dar și de la ghișeu, în funcție de opțiunea de livrare a serviciului către tine pe care banca ta ți-o oferă.
Începând cu finalul anului 2019 băncile sunt așteptate să includă în oferta de servicii către clienții proprii, serviciul AliasPay – disponibil atât pentru Plăți Instant cât și pentru plățile clasice, procesate prin sistemul SENT.
TRANSFOND a dezvoltat și finalizat aplicația (octombrie 2017), a realizat testarea internă (noiembrie 2017 – februarie 2018), a coordonat testarea cu băncile (februarie 2018 – deschidere mediu de test pentru bănci), iar operaționalizarea serviciului a avut loc în 22 aprilie 2019. Primii parteneri în furnizarea acestui serviciu au fost Banca Transilvania și CEC Bank. Au urmat, în decursul aceluiași an, Libra Internet Bank și BCR."
Se vor putea face si plati instant in euro, tip SEPA
In prezent platile instant se pot face doar in lei, insa Transfond este pregatita si pentru implementarea platilor instant in euro, tip SEPA:
"Strategia de dezvoltare a TRANSFOND urmărește substituirea în viitor, la o dată ce va fi agreată împreună cu sectorul bancar local, a ordinelor de plată de tip SEPA implementate în prezent, cu ordinele de plată instant."
Avantajele serviciului de plati instant, prezentate de Transfond:
a) În ceea ce privește prestatorii de servicii de plăți:
- îmbogăţirea portofoliului de servicii inovatoare, de o reală valoare, în confruntarea din ce în ce mai acerbă cu fintech-urile și telco-urile, în piaţa serviciilor de plăţi;
- fidelizarea clientelei prin oferirea unor servicii bazate pe siguranţă, rapiditate, uşurinţă în utilizare;
- reducerea costurilor aferente procesării altor tipuri de plăţi odată cu migrarea către Plățile Instant.
b) Pentru operatorii economici care vor implementa instrumentul „Plăţi Instant” (comercianţi tradiţionali, magazinele virtuale, business-uri din orice alt domeniu), avantajele ar fi:
- recepţionarea imediată a banilor în cont,
- reducerea cheltuielilor cu alte tipuri de incasari/plati
- o opțiune serioasă de a lansa noi programe de fidelizare/promovare a propriilor servicii și produse, bazate pe stimularea propriilor clienți de a achita prin Plăți Instant.
c) Consumatorii individuali, utilizatori de mobile banking sau de orice alte aplicații care oferă posibilitatea utilizării plăților instant pot atinge stadiul la care să nu mai fie nevoiți să transporte altceva decât un simplu dispozitiv mobil (de regulă telefon), pentru a putea achiziționa bunuri și servicii în spațiul public sau pentru a face plăți către prieteni.
d) Autoritățile centrale și locale, prin propriile structuri fiscale, pot beneficia de încasări bugetare instantanee, cu toate beneficiile aferente, având și posibilitatea de a oferi noi stimulente pentru plata taxelor și impozitelor, dacă încasările provin prin Plăți Instant.