www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la un credit imobiliar?

Autor: Bancherul.ro
2019-12-09 19:23

Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, variaza la creditele ipotecare intre 5,84% si 11% pe an, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, pe baza unui numar de 24 de oferte de credite imobiliare acordate de 17 banci romanesti, comparate pe portalul specializat Calculatordecredite.ro.


Comparatia a luat in calcul doar ofertele cu dobanzi standard, fara diverse reduceri oferite in conditii speciale, precum incasarea veniturilor intr-un cont al bancii sau incheierea unui asigurari de viata.


DAE medie la cele 24 de credite ipotecare din oferta a 16 banci este 6,74%, cu peste un punct si jumatate mai mare decat un credit ipotecar Prima Casa, garantat de stat. (vezi aici dobanzile la creditele prin Programul Prima Casa)


Un alt avantaj important al creditelor Prima Casa este avansul minim de doar 5% din valoarea locuintei pe care trebuie sa-l detina solicitantul unui credit, fara de un minim de 15% la un credit ipotecar standard.


Cea mai mica dobanda pentru un credit ipotecar o gasim la CEC Bank, de 5,16%, variabila, formata dintr-o marja fixa de 2,5% plus Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), de 2,66% in prezent.


DAE la creditul CEC Bank este 5,84%, calculata pentru un credit in valoare de 180.000 de euro rambursat intr-o perioada de 25 de ani.


Alte banci cu dobanzi mici sunt, in ordine, Credit Europe Bank, Banca Romaneasca, Idea Bank, BCR si Banca Transilvania (BT).


Cea mai mare dobanda este la creditul ipotecar acordat de OTP Bank: 7,78%, formata din marja fixa de 5,12% plus indicele IRCC.


OTP Bank isi prezinta incorect si netransparent oferta de creditare


OTP Bank isi prezinta incorect si netransparent oferta de creditare pe site-ul propriu, Otpbank.ro.


Astfel, banca recurge la o gaselnita pentru a prezenta o dobanda cat mai mica, dupa formula: dobanda de la 5,48%, valabila insa doar in conditii speciale de creditare, precum incasarea venitului intr-un cont al bancii.


Initial, OTP Bank prezenta doar aceasta dobanda, cea mai mica, dar s-a razgandit dupa criticile Bancherul.ro (vezi aici detalii) si prezinta acum si dobanda maxima, nu doar pe cea minima, asa cum este corect si cum procedeaza si alte banci, dar nu toate (Vezi aici lista bancilor care-si fac reclama inselatoare la credite.)


OTP Bank are insa in continuare o problema cu modul incorect in care prezinta costurile acestui credit, pe site-ul propriu.


Astfel banca are un "exemplu reprezentativ" de calcul doar pentru dobanda minima, nu si pentru cea maxima, cum ar fi normal.


De asemenea, banca nu prezinta conditiile in care sunt valabile dobanda minima si cea maxima.


OTP Bank face doar cateva mentiuni generale, intr-un document atasat privind nivelul dobanzilor, in care precizeaza ca "valoarea dobânzii este stabilită în funcție de realizarea următoarelor condiții: încasarea lunară a salariului în contul curent deschis la OTP Bank; plățile lunare prin POS la comercianți folosind cardul de debit OTP Bank; încheierea asigurarării de locuință la Groupama; achiziționarea unui pachet de produse și servicii; și de profilul clientului și istoricul de creditare.


Orice solicitare de credit pentru această ofertă va fi analizata conform politicii interne a băncii și reglementărilor legale în vigoare, în baza documentației prezentate și a nivelului de dobândă aplicabil profilului de client. Asupra nivelului de dobândă aplicabil profilului de client analizat pot interveni modificări în urma analizei solicitării de credit, atât în sens descrescător cât și crescător. "


Am intrebat OTP Bank daca dobanda minima este valabila in conditiile prezentate mai sus, adica cu incasarea salariului, incheierea unei asigurari si achizitia unui pachet de servicii, dar nu am primit niciun raspuns.


Banca are in documentul cu dobanzi si o oferta de credit cu dobanda fixa in primii cinci ani de creditare, dar fara sa mentioneze valoarea acesteia si fara sa o prezinte in oferta de credite de pe site-ul bancii.


Alte banci cu dobanzi mari la creditele ipotecare sunt BRD, Garanti Bank si Unicredit (vezi tabelul din fotografie).