www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile nu mai cresc dobanzile la depozite, dar majoreaza comisioanele pentru retragerile de bani de la ghisee si bancomate

Autor: Bancherul.ro
2019-11-12 20:06

Dobanzile la depozitele bancare nu mai cresc, asa cum spera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Dimpotriva, castigul obtinut din economii este in scadere, pentru ca bancile majoreaza, in schimb, comisioanele pentru retragerile de bani de la ghisee si bancomate sau pentru administrarea unui cont curent.


Astfel, dobanzile pentru depozitele in lei ale populatiei in banci au ramas neschimbate pe parcursul ultimei luni, cu exceptia celor de la Raiffeisen si Garanti, conform analizei realizate de Bancherul.ro la cele mai mari 13 banci romanesti.


Raiffeisen Bank a scazut dobanda standard pentru depozitele noi constituite la termen de 12 luni, in cadrul unei promotii, de la 2,25% la 2% pe an. In schimb, banca a majorat dobanzile la termene mai lungi, la 2% pe an, de la 1,5% la depozitul la termen de doi ani si 1,75% la cel pe trei ani.


Unicredit, insa, a decis sa desfiinteze depozitele pe termene mai mari de 12 luni, de 2 si 3 ani, pentru care banca platea dobanzi de 1,05%, respctiv 1,5% pe an.


Garanti Bank a dublat dobanda pentru depozitul la termen de trei luni, de la 1,6% la 3,2%. Pentru termenul de 6 luni, dobanda a urcat usor, de la 3,2% la 3,4%, iar pentru depozitul la 12 luni dobanda a cescut la 3,6% la 3,7%.


In schimb, banca a majorat comisioanele: cel lunar pentru administrarea unui cont curent a crescut de la 2,5 lei la 5 lei, iar comisionul de retragere numera la ghiseu a fost majorat de la 0,5% minim 5 lei la 1,5% minim 10 lei.


Comisioane mai mari


Nu doar Garanti, ci si alte banci au crescut comisioanele.
Astfel, Unicredit a majorat comisionul de retragere numerar de pe carduri la 1,5% minim 7 lei, de la 1% + 2,5 lei.


BCR a dublat comisionul pentru retrageri de bani de la ghiseu la 2% minim 15 lei si la 1,3% pentru sume mai mari, de la 1% min 15 lei pentru sume mai mici de 3.000 de lei.


Retragerea depozitului la scadenta de la ghiseu este fara comisioane la unele banci


Atunci cand va faceti un depozit si vreti sa scoateti banii la ghiseul bancii, trebuie sa fiti atenti la comisioanele de retragere a numerarului.


Unele banci nu au comision pentru retragerea depozitului in data scadentei, in timp ce la altele comisioanele sunt ridicate, putand ajunge la 2% din suma, in cazul BCR.


Bancile care nu au comisioane pentru retragerea banilor la scadenta depozitului sunt: CEC Bank, Banca Romaneasca, Garanti Bank si Libra Bank.


Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozite


Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti Bank au cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de 12 luni, de 3,6% pe an, in timp ce BCR si BRD au cele mai mici dobanzi, in jur de 1% pe an, conform analizei costurilor depozitelor si conturilor la un numar de 13 banci, realizata de Bancherul.ro.


Un numar de 6 banci dintre cele 13, platesc dobanzi de peste 3% pe an pentru un depozit la termen de 1 an: Banca Romaneasca (3,79%), CEC Bank (3,60% la depozitele online), Garanti Bank (3,7%), Banca Transilvania - BT ( 3,5%), Libra Bank (3,50% la depozitele online), First Bank (3,60% la depozitele online).


ln cazul depozitelor la termen de 3 luni, cele mai mari dobanzi la gasim la Garanti Bank (3,2%), Libra Bank (2,35%), First Bank (2,15%).


Daca ne uitam la castigul obtinut cu un depozit in valoare de 10.000 la termen de 12 luni, retras de la bancomatul propriu al bancii, cel mai mare este la CEC Bank, cu 360 de lei, urmat de Banca Romaneasca (359 lei) si BT (350 lei).


Daca luam in calcul si comisioanele pentru administrarea contului curent si aplicatiei de online banking, atunci cel mai rentabil este la BT, cu un castig net de 345 lei, Libra, cu 330 lei si Banca Romaneasca, cu 299 lei.