Dobanzile medii la creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor au crescut in septembrie, pentru a doua luna consecutiv, dupa o perioada de scadere, conform statisticilor agregate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Cresterea dobanzilor are loc in conditiile ascensiunii Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) de la 2,36% pentru trimestrul doi la 2,63% pentru trimestrul trei si 2,66% pentru ultimele trei luni. (vezi aici detalii)
Si indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru creditele acordate companiilor, a avansat de la 3,05% la finalul lunii august la 3,09% in ultima zi din septembrie.
Insa in octombrie, ROBOR la 3 luni s-a inscris pe un traseu descendent, astfel ca astazi, ultima zi a lunii, a coborat la 2,99%, cel mai redus nivel din ianuarie pana acum, ceea ce poate fi un indiciu ca dobanzile ar putea sa revina in urmatoarele luni intr-o tendinta de scadere.
Revenind la crestera dobanzilor in septembrie, cea mai importanta ascensiune au avut-o dobanzile la finantarile noi in lei pentru firme: de la 5,58% in luna august, cand coborasera, dupa trei luni consecutive de scadere, la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, au urcat la 5,80% in septembrie, valoare aflata, totusi, sub cea din luna corespondenta a anului trecut, septembrie 2018, de 5,88%.
Totusi, costul finantarii firmelor se afla in prezent cu doua puncte peste cel inregistrat in urma cu doi ani, cand dobanzile atingeau minime istorice, de 3,92% in cazul finantarii firmelor.
In cazul imprumuturilor pentru nevoi personale acordate de banci populatiei, dobanda medie este de asemenea in crestere, pentru a doua luna consecutiv, la 10,62%, de la 10,60% in august si 10,29% in iulie, cel mai scazut nivel din decembrie 2017.
Variatia Dobanzilor Anuale Efective (DAE) practicate de banci pentru creditele de consum este destul de mare, intre 8,47% si 17,11%. (vezi aici topul dobanzilor la creditele de consum)
Si creditele imobiliare, pentru cumpararea sau construirea unei locuinte, s-au scumpit usor in septembrie: dobanda medie a ajuns la 5,73%, de la 5,70% in august si 5,575 in iunie, cand coborase la scazuta altitudine din ultimele 12 luni.
La creditele ipotecare, dobanzile practicate de banci variaza intre intre 5,84% si 9,17%. (vezi aici topul bancilor cu cele mai mici dobanzi)