Volumul creditelor de nevoi personale acordate de banci a atins un nou record istoric, datorita cresterii puternice a cererii de noi imprumuturi din partea populatiei si a dobanzilor in scadere, pe fondul semnalelor de usoara relaxare a politicii monetare transmise de BNR, dar si a competitiei pe piata bancara, cu promotii derulate de mai multe banci.
Astfel ca cea mai mica dobanda pentru un credit de consum il gasim in continuare la Banca Transilvania (BT), datorita promotiei valabile pana la finalul acestei luni, cu o dobanda fixa de 8% pe an, aproape inca o data mai mica decat cel mai scump imprumut de acest tip, acordat de Unicredit, cu o dobanda de aproape 15% pe an.
Costul total al creditului acordat de BT, reflectat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda, cat si comisioanele, este 9,61%, in timp ce DAE la creditul Unicredit este dubla: 17,29%.
Printre bancile cu dobanzi mici la imprumuturile de nevoi personale se mai afla, in ordine, Garanti Bank (DAE de 11,35%), CEC Bank (11,46%) si BCR (11,28%).
La polul opus, cele mai scumpe credite de consum sunt acordate de Unicredit (DAE de 17,29%), Raiffeisen (15%), OTP Bank (14,23%) si BRD (14,19%).
Dobanzile la creditele de consum sunt in scadere, dupa cum arata si statisticile BNR, conform carora DAE la creditele de consum noi in lei a scazut in iulie la 10,29%, de la 10,57% in iunie, cel mai mic nivel inregistrat pana acum din decembrie 2017, cand DAE era 9,98%. (vezi aici detalii)
In acelasi timp, cererea pentru credite din partea populatiei a crescut semnificativ, datorita cresterii veniturilor, in principal. In sondajul privind creditarea din august 2019 realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), bancile spun ca "cererea populatiei pentru imprumuturile de consum s-a majorat semnificativ", in timp ce "cererea pentru achizitia de locuinte si terenuri a scazut moderat". (vezi aici detalii)
In aceste conditii, creditele pentru consumul populatiei acordate de banci au urcat puternic in luna iulie, cu 29% fata de luna precedenta, la un total de 2,6 miliarde lei, ceea ce reprezinta un record istoric, conform statisticilor BNR. (vezi aici detalii)