CEC Bank a majorat dobanzile depozitelor la termen pentru populatie si firme, astfel ca banca are in prezent cele mai bune rate la depozitele pe termen scurt, intre una si sase luni, dar si la depozitul pe un an constituit prin canale digitale, precum si la economiile pe termene mai lungi, de 2 si 3 ani.
Alte trei banci au decis recent sa-si plateasca mai bine deponentii care economisesc pe termen de un an.
Tendinta de majorare a dobanzilor la depozite a fost initiata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care printr-un moral suition (sugestie verbala) exprimata de guvernatorul Mugur Isarescu a recomandat bancilor sa creasca dobanzile la depozite, din doua motive.
Pe de o parte, pentru a face fata posibilului deficit de lichiditate, in conditiile noii politici monetare a BNR, de a controla strict lichiditatea din sistemul bancar, cu scopul de a mentine dobanzile la niveluri mai ridicate, ca alternativa la majorarea dobanzii de referinta, aflata la cel mai ridicat nivel dintre tarile vecine, 2,5%.
Pe de alta parte, bancile au fost sfatuite de BNR sa-si majoreze dobanzile la depozite pentru a-si diminua marja de dobanda, adica ecartul fata de dobanzile la credite, apreciat atat de banca nationala, cat si de Guvern, ca fiind prea mare, motiv pentru care s-a introdus si un stimulent de reducere a marjei in OUG 114 privind taxa bancara, care prevede ca taxa poate scadea cu 50% daca bancile practica o marja sub 4%.
Guvernatorul BNR a spus ca bancile ar trebui sa urce dobanzile la depozite cel putin pana la nivelul dobanzii de politica monetara, de 2,5%.
Bancile nu s-au grabit insa sa creasca dobanzile, dupa recomandarea guvernatorului BNR, nefiind dispuse sa piarda bani atat de usor, in conditiile in care in piata exista inca un exces de lichiditate.
Guvernatorul BNR a precizat insa ca este posibil ca in aceasta vara unele banci cu deficit de lichiditate sa descopere ca nu mai gasesc bani ieftini, astfel ca vor fi nevoite sa majoreze dobanzile la depozite. (vezi aici detalii)
Unele banci mari, precum Raiffeisen sau ING, a lansat promotii cu dobanzi mai mari la depozite, dar numai pentru sumele nou economisite, nu si pentru cele aflate deja intr-un depozit (vezi aici detalii).
Banca Transilvania a fost cea care, la mijlocul lunii iunie, a ridicat substantial stacheta dobanzilor platite pentru depozitele in lei ale populatiei, de la 2,5% la 3,5% la termen de 1 an, cu 2,5 puncte peste nivelul urmatoarelor doua banci ca marime, BCR si BRD, cele doua banci mari nemiscand dobanzile nici pana in prezent.
BT nu a modificat insa dobanzile pentru depozitele la termene mai mici de un an, care au ramas la niveluri mult mai mici (0,75% pe o luna, 1,25% pe 3 luni, 1,75% pe 6 luni), dar totusi substantial peste cele platite de alte banci mari.
Acum, CEC Bank a decis sa vina cu cele mai bune dobanzi la depozite, atat pe termene mai lungi, cat si mai scurte.
Astfel, CEC Bank a majorat dobanda la depozitul la termen de un an cu un punct, la 3,5%, ca la BT, insa pentru economiile constituite online sau la telefon,dobanda platita este mai mare cu 0,1 puncte procentuale.
CEC Bank a ridicat insa si dobanzile la depozitele pe termene mai scurte, care au devenit astfel cele mai bune din piata: la 0,85% pentru depozitele pe o luna, 1,30% la depozitele pe trei luni si 2,50% la depozitele pe sase luni, de asemenea cu un bonus de 0,1 puncte la depunerile online sau prin telefon.
Si la economiile pe perioade mai indelugate CEC Bank are acum cele mai ridicate dobanzi: 4,10% pe 2 ani si 4,6% pe trei ani la depozitele facute prin online banking.
Alte trei banci au mai crescut recent dobanzile la depozitele pe termen de 12 luni.
ING Bank a adaugat 0,4 puncte procentuale la dobanda depozitului la termen de 1 an, pana la 1,7%.
Alpha Bank a majorat si ea putin, cu 0,2 puncte, dobanda la depozitul pe 12 luni, la 2,8% pe an.
Garanti Bank a decis sa creasca mai mult dobanda, cu o jumatate de punct, la depozitul pe un an, la 3%, si cu 0,40 puncte dobanda la depozitul pe sase luni, la 2,55%.
Doar la BRD pierzi bani cu un depozit
Daca luam in calcul si comisioanele aferente unui cont curent, in baza caruia se poate face un depozit bancar, constatam ca unele banci au dobanzi la depozite atat de mici incat daca depui 10.000 de lei intr-un depozit timp de un an, nu numai ca nu castigi nimic, dar mai trebuie sa si platesti bancii ceva bani.
Singura banca din top 10 in astfel de situatie este BRD, unde pierderea pe un an este de 83 de lei, comparativ cu un castig de 345 de lei la BT sau 234 lei la CEC Bank, ceea ce este o diferenta enorma.
CEC Bank majoreaza dobanzile aferente depozitelor in lei (comunicat de presa)
CEC Bank majoreaza dobanzile aferente depozitelor la termen cu rata fixa a dobanzii, in lei, destinate clientilor persoane fizice si juridice.
Astfel, rata de dobanda aferenta depozitelor pentru persoane fizice ajunge la 4,50% p.a. in cazul depozitelor la termen cu rata fixa a dobanzii constituite pe 36 luni, iar pentru persoanele juridice, rata de dobanda ajunge la 2,00% p.a., in cazul depozitelor pe 12 luni.
Depozitele pot fi constituite prin intermediul celor peste 1.000 de unitati teritoriale ale CEC Bank, din care aproximativ 500 sunt dispuse in mediul rural, precum si prin solutiile digitale ale Bancii - CEC Bank Mobile Banking, Internet Banking CEConline sau Phone Banking TeleCEC. Depozitele sunt garantate, conform legii, de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Mai mult, incepand cu data de 25.07.2019, conturile curente standard CEC Bank ale clientilor persoane fizice beneficiaza de dobanda la vedere de 0,10% p.a.
"Prin majorarea dobanzilor, CEC Bank continua traditia si se reafirma drept un sustinator activ al unui comportament responsabil de economisire. E doar una din surprizele pe care le pregatim clientilor nostri in cursul acestui an, pe masura ce demaram sarbatorirea a 155 de ani de economisire romaneasca prin intermediul bancii noastre”, a declarat domnul Laurentiu Gabriel Mitrache, Director general - Presedinte al Comitetului de Directie al CEC Bank.
Mai multe detalii despre produsele si serviciile CEC Bank pot fi obtinute in orice unitate teritoriala, apeland gratuit numarul de telefon 0.800.800.848 sau accesand site-ul www.cec.ro.