Banca Nationala a Romaniei (BNR) a obtinut in 2018 un profit de 1,1 miliarde lei, de 6 ori mai mare decat cel inregistrat in anul anterior, dupa ce a vandut o buna parte dintre titlurile tarilor si institutiilor europene, pentru a achizitiona bonduri straine cu dobanzi mai mari.
Cresterea substantiala a profitului BNR s-a datorat urmatorilor factori:
1. Cresterea substantiala, de trei ori, a veniturilor din dobanzi, cu o jumatate de miliard de lei, la peste 700 milioane lei.
Aceste venituri din dobanzi au fost obtinute in urma cumpararii de valori mobiliare externe, adica titluri de stat emise de alte tari straine.
BNR si-a majorat anul trecut detinerile de titluri cu 1,5 miliarde lei, la 101,5 miliarde lei. De asemenea, a schimbat radical tipurile de titluri: a redus substantial, cu 21 miliarde lei, de la 32 la 11 miliarde lei, titlurile cu discount emise de trezoreriile europene, care au dobanzi aproape de 0 sau chiar negative, renuntand si la titlurile organizatiilor financiare europene precum BEI, BIRD sau BERD, in valoare de 6 miliarde lei, pentru a achizitiona titluri de aproape 13 miliarde lei emise de bancile si institutiile straine, precum cele din Statele Unite, cu dobanzi mai mari.
De asemenea, BNR si-a majorat cu 10 miliarde lei, la 30,1 miliarde lei, titlurile cu cupon emise de trezorerii din afara Uniunii Europene si cu 1,5 miliarde lei titlurile cu cupon emise de agentii guvernamentale din afara Uniunii Europene.
In total, titlurile detinute de BNR la trezoreriile europene au scazut cu 10,6 miliarde lei, la de la 57,7 miliarde lei in 2017 la 47,1 miliarde lei in 2018.
Titlurile detinute de BNR la trezoreriile din afara Uniunii Europene au crescut cu 10,9 miliarde lei, de la 20 miliarde lei in 2017 la 30,9 miliarde lei in 2018, dar se mentin sub nivelul titlurilor europene, de 47,1 miliarde lei.
BNR si-a redus si titlurile emise de agentiile guvenamentale europene cu 3,3 miliarde lei, iar cele la organizatiile financiare internationale, in principal europene, precum BEI, BIRD si BERD, s-au diminuat cu 5,7 miliarde lei.
In concluzie, se poate spune ca BNR a intors spatele Europei de dragul profitului.
2. Reducerea importanta, cu aproape o jumatate de miliard de lei, la 313 milioane lei, de la 760 milioane lei, a diferentelor nefavorabile din reevaluarea unor poziții valutare și a unor dețineri de titluri în valută.
Cu alte cuvinte, BNR a beneficiat de un curs valutar mai favorabil aferent valutei si titlurilor de stat in valuta pe care le detine, in conditiile in care euro s-a apreciat fata de leu cu 0,09%, ajungand la 4,6639 lei la finalul lui 2018, iar dolarul american (USD) a crescut mult mai mult, cu 4,7%, de la 3,8 lei la finalul lui 2017 la 4 lei la sfarsitul lui 2018.
Cum explica BNR pierderile aferente detinerilor in valuta: “Dată fiind necesitatea obiectivă, din perspectiva asigurării credibilității externe, a menținerii unui nivel relativ ridicat al rezervei valutare și a unei structuri diversificate a acesteia din punct de vedere al valutelor componente, mișcările înregistrate pe piețele internaționale de către cursurile de schimb pot genera diferențe nefavorabile din reevaluarea unor poziții valutare.”
BNR subliniaza ca 90% din profit merge la bugetul statului
BNR mentioneaza ca “implementează politica monetară adecvată realizării obiectivului său fundamental și asigură îndeplinirea celorlalte atribuții prevăzute de lege, fără a urmări performanțe de ordin comercial cum ar fi maximizarea profitului.”
“Subliniem că o destinație semnificativă o reprezintă cota de 80 la sută din veniturile nete (946 690 mii lei în anul 2018), datorată de către bancă bugetului de stat”, se arata in raportul BNR.
BNR mai precizeaza urmatoarele, in raportul anual din 2018:
Rezultatul financiar înregistrat la 31 decembrie 2018 a fost profit în sumă de 1 183 363 mii lei, de 6 ori mai mare decât cel înregistrat în anul anterior (186 715 mii lei), ca urmare a următoarelor evoluții:
▪ înregistrarea unui profit operațional în sumă de 1 495 698 mii lei, cu 58 la sută peste profitul operațional al anului anterior (946 889 mii lei);
▪ înregistrarea de cheltuieli cu diferențele nefavorabile din reevaluare aferente activelor și pasivelor în valută în sumă de 313 795 mii lei, cu 59 la sută mai mici decât suma consemnată la 31 decembrie 2017 (760 174 mii lei);
▪ înregistrarea de venituri nete din reevaluarea construcțiilor și terenurilor la 31 decembrie 2018, în sumă de 1 460 mii lei.
Reflectarea în contabilitate a operațiunilor de politică monetară
Pe parcursul primelor șapte luni ale anului 2018, Banca Națională a României a absorbit excedentul net de lichiditate din sistemul bancar prin intermediul depozitelor la termen și al facilității de depozit, pentru ca, ulterior, în contextul reinstalării temporare a unui deficit net de lichiditate pe piața monetară, să predomine injecțiile de rezerve efectuate de banca centrală prin operațiuni repo.
Rezultatul final aferent operațiunilor de politică monetară pentru anul 2018 a fost pierdere în sumă de 96 174 mii lei, de 3 ori peste nivelul consemnat în 2017 (28 509 mii lei).
Structura bilanțieră sintetică la 31 decembrie 2018 evidențiază următoarele aspecte:
▪ 98,9 la sută din totalul activelor sunt active externe;
▪ 16,4 la sută din totalul pasivelor reprezintă disponibilități atrase de Banca Națională a României de la instituțiile de credit sub forma rezervelor minime obligatorii (10,8 la sută în lei, 5,58 la sută în euro și 0,02 la sută în dolari SUA);
▪ 41,9 la sută din totalul pasivelor constituie numerar în circulație;
▪ 19,7 la sută din totalul pasivelor constau în disponibilități ale Trezoreriei statului la Banca Națională a României (2,7 la sută în lei, 1,8 la sută în dolari SUA și 15,2 la sută în euro);
▪ 8,3 la sută din totalul pasivelor reprezintă pasive externe
Rezultatul operațional pozitiv al Băncii Naționale a României s-a înregistrat în condițiile creării premiselor asigurării stabilității prețurilor pe termen mediu și ale menținerii stabilității financiare.
Fructificarea activelor externe a generat în anul 2018 un randament contabil anual de 1,3 la sută.
Pentru pasivele băncii (sursele activelor externe) s-au înregistrat, în general, rate medii anuale ale dobânzii (plătite de BNR) inferioare randamentului anual al activelor (încasat de BNR), respectiv dobânzi negative (de încasat), obținându-se astfel profit operațional.
Prin urmare, rezultatul financiar pozitiv al Băncii Naționale a României a fost influențat în mod direct și substanțial de diferența favorabilă dintre veniturile nete obținute din administrarea activelor și pasivelor în valută și costurile nete aferente utilizării instrumentelor de politică monetară pe piața internă; în anul 2018, veniturile nete din administrarea activelor și pasivelor în valută au fost de 2 087 794 mii lei, în timp ce cheltuielile nete cu dobânzile plătite în cadrul operațiunilor de politică monetară au însumat 96 174 mii lei.
Cheltuielile cu dobânzile plătite în cadrul operațiunilor de politică monetară reprezintă, implicit, costul urmăririi îndeplinirii obiectivului fundamental stabilit de lege privind asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.