www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Creditarea populatiei nu a fost afectata de restrictiile BNR privind gradul de indatorare si de cresterea dobanzilor

Autor: Bancherul.ro
2019-05-09 22:19

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei au ramas stabile in primul trimestru al acestui an, la un nivel asemanator cu cel din aceeasi perioada a anului precedent, in ciuda cresterii usoare a dobanzilor si introducerii de catre BNR, de la inceputul acestui an, a restrictiei privind limitarea gradului de indatorare la 40% din venituri.


Limitarea gradului de indatorare (ponderea ratelor la credite din valoarea veniturilor) a fost insa compensata partial de cresterea salariului net pe economie cu 446 lei (18%) in ultimul an, de la 2.487 lei in februarie 2018 la 2.933 lei in februarie 2019.


Pe de alta parte, creditarea a fost afectata putin si de intarzierea lansarii programului Prima Casa, care a demarat abia la inceputul lunii martie, mai tarziu deat in anul precedent.


In aceste conditii, creditele noi in lei acordate de banci au avut o scadere cu doar 5 milioane de lei in primul trimestru din acest an fata de acelasi interval din anul precedent, valoarea totala ridicandu-se la 7,5 miliarde lei.


In privinta creditele noi in lei acordate de banci firmelor (societati nefinanciare), acestea au scazut cu 7,4%, echivalentul a 0,43 miliarde lei, la un total de 5,36 miliarde ei.


O parte din reducerea creditarii in lei pentru firme a fost compensata de cresterea accelerata a creditelor corporate in euro, cu 15%, respectiv 72 milioane euro, echivalentul a 342 milioane lei.


Este posibil ca diminuarea creditarii in lei pentru firme sa fie cauzata in parte de cresterea dobanzilor in lei de la 5% in primul trimestru al anului trecut la 6,3% in acest an, asadar cu peste un punct, pe cand dobanda medie la un credit in euro este inca o data mai mica, 3%, in crestere cu o jumatate de punct, de la 2,5% cat era anul trecut, conform datelor BNR.


Totalul creditele noi in lei acordate de banci, atat populatiei cat si firmelor, au scazut in primul trimestru al acestui an cu 3,7%, echivalentul a 0,5 miliarde lei.