www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Raiffeisen Banca pentru Locuinte castiga definitiv unul dintre procesele cu Curtea de Conturi

Autor: Bancherul.ro
2019-03-11 21:56

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a castigat definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ), unul dintre procesele intentate Curtii de Conturi a Romaniei, prin care a cerut suspendarea executarii unei decizii a acesteia din decembrie 2015 privind utilizarea ilegala a subventiei de stat acordate clientilor bancii care au incheiat contracte de economisire-creditare (bauspar).


Curtea de Conturi a acuzat RBL de prejudicierea statului roman cu aproape 60 milioane lei pentru ca a acordat clientilor subventii publice (prima de stat, reprezentand 25% din suma economisita de un client intr-un an, echivalentul a maxim 250 de euro) sub forma de dobanzi majorate pentru depozite, in loc sa foloseasca banii contribuabililor pentru investitii in locuinte, prin credite imobiliare, conform scopului legii bancilor pentru locuinte (OUG nr.99 din 2006).


In consecinta, Curtea de Conturi a cerut RBL sa recupereze de la clienti cele 60 milioane lei si sa le restituie statului, insa banca nu a fost de acord cu executarea deciziei, pe care a contestat-o in justitie si a castigat. La fel s-a intamplat si cu a doua banca pentru locuinte, BCR. (vezi aici detalii)


Conform OUG 99/2006, „pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minim 5 ani, fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ a sumei economisite”.


RBL, precum si a doua banca pentru locuinte, BCR, au interpretat insa diferit legea, sustinand ca nu trebuia justificata nici prima de stat, nu doar sumele economisite de clienti.


Cele doua banci au castigat in prima instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, si procesele pe fond impotriva Curtii de Conturi, in care au cerut anularea deciziei acesteia, nu doar suspendarea aplicarii ei. Curtea de Conturi a facut insa contestatie la ICCJ, cea care va pronunta o decizie definitiva.


Bancile pentru locuinte nu au mai incheiat noi contracte de economisire-creditare in ultimii doi ani, dupa izbucnirea conflictului cu Curtea de Conturi, dat fiind ca legea era interpretata diferit.


Intre timp, legea bancilor petru locuinte (OUG nr.99 din 2006) a fost modificata, astfel incat pentru a primi prima de stat, clientii bancilor trebuie sa prezinte documente justificative privind utilizarea acesteia in scop locativ. Legea nu mai face referire la suma economisita, ceea ce inseamna ca aceasta nu va trebui justificata de clienti.


Noua lege a fost votata de Parlament in vara anului trecut, dar abia zilele trecute au fost publicate in Monitorul Oficial si normele de aplicare, dupa cum au semnalat intr-un comunicat comun cele doua banci pentru locuinte.


In comunicat, bancile sugereaza ca vor relua incheierea de noi contracte de economisire-creditare, conform noii legi, dupa ce BNR va aproba noile caracteristici ale produsului financiar.


In privinta celor 600.000 de clienti ai bancilorcare detin contracte vechi, situatia ramane deocamdata nerezolvata, dat fiind conflictul in justitie.


Clientii bancilor se plang ca nu au mai primit prima de stat din 2015 si dau vine pe banci, in timp ce acestea se scuza ca nu au mai incasat prima de la Ministerul Dezvoltarii, care a sistat platile catre banci dupa controlul Curtii de Conturi.


Daca bancile vor castiga procesele cu Curtea de Conturi la ICCJ, atunci statul va fi fi obligat sa achite clientilor cu contracte de economisire-creditare primele restante.


Comunicatul bancilor pentru locuinte


Programul guvernamental ce poate imbunatati confortul locativ al romanilor are de azi finalizata norma de aplicare a Noii Legi privind Sistemul de Economisire Creditare (Bauspar)


Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Normele metodologice au fost publicate in Monitorul Oficial din data de 4 martie 2019.


Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului a fost publicata pe 19 iulie 2018 in Monitorul Oficial.


Acest program guvernamental avand la baza noua lege vine in ajutorul persoanelor fizice care doresc sa-si imbunatateasca standardul de viata in domeniul locativ:


- Orice cetatean roman, indiferent de varsta, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii si persoanele de peste 65 ani);


- Prima de stat ramane la acelasi nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;


- Justificarea doar a primei de stat si a dobanzii aferente va fi obligatorie.


Prevederile noii legi nu se aplica retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor putea fi in vigoare, in conformitate cu noua lege, dupa ce Banca Nationala a Romaniei va aproba noile caracteristici.
Conform Eurostat, România are cel mai vechi fond locativ din Europa. Totodată, un sondaj IRSOP arată că peste 84% dintre românii au măcar o problemă cu locuinţa iar peste 75% menţionează ca principală cauză vechimea locuinţei şi nevoia acută de reabilitare, renovare şi modernizare. “Plecând de la această realitate credem că deblocarea sistemului de economisire creditare pe baza acestui program guvernamental va conduce la o îmbunătăţire a condiţiilor locative ale românilor”, apreciază reprezentanţii ABDLR. Totodata, aproape jumătate dinpopulaţia oraşelor locuieşte în imobile mai vechi de 34 de ani iar procentul este mai mare in randul persoanelor cu venituri mici.


Pe de altă parte, reprezentanţii Federaţiei Europene a Băncilor pentru Locuinţe (EFBS) au arătat că “în România există un potenţial de creştere substanţială a sistemului de economisire creditare în următorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor ţări europene”.
Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit „cadrul de lucru” instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite in domeniul locativ cu dobânzi fixe.


Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul BAUSPAR economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili.


Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că statul oferă o primă pentru depuneri, iar această primă este acordată tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă.