Guvernul nu a tinut cont de recomandarea Comitetului National pentru Supraveghrea Macroprudentiala (CNSM) din luna mai 2018 privind schimbarea Programului Prima Casa, astfel ca la finalul lunii februarie 2019 a fost aprobat noul plafon de garantii pentru acest program, caruia nu i-a fost adusa nicio modificare.
Comunicatul Ministerului Finantelor
MFP alocă 2 miliarde de lei pentru programul „Prima casă”
Executivul a aprobat în ședința de guvern de astăzi plafonul total de garantare pentru anul 2019, aferent programului „Prima casă”. 2 miliarde de lei alocă Ministerul Finanțelor Publice în acest an pentru românii care doresc să își achiziționeze o locuință.
Anul trecut au fost acordate:
- 20.423 garanții, în valoare totală de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garanției acordate de 94.000 lei, precum și
- 7.160 promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei.
De la lansarea Programului în anul 2009 şi până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.
Finanțatori participanți în program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole și Leumi Bank.
Alocarea plafonului total al garanțiilor care pot fi emise în anul 2019 în cadrul Programului se face la solicitarea finanțatorilor participanți de către FNGCIMM, cu acordul MFP, conform Procedurii și criteriilor de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 3097/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 963 din 6 decembrie 2017.
Recomandarea CNSM nr. R/1/2018 referitoare la recalibrarea programului „Prima Casă”
Având în vedere:
- prevederile art. 1 alin. (2) și ale art. 2 alin. (1) din Legea nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național,
- Recomandarea CNSM nr. R/7/2017 adresată Guvernului, prin Ministerul Finanțelor Publice, şi Băncii Naționale a României,
- identificarea creșterii îndatorării populaţiei ca fiind o provocare la adresa stabilităţii financiare
În temeiul:
- prevederilor art.3 alin.(1) lit.e), coroborate cu cele ale art. 4 alin. (1) lit. b) din Legea nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național,
- Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudențială emite prezenta Recomandare:
- Se recomandă Guvernului să evalueze oportunitatea recalibrării programului „Prima Casă” din punct de vedere social, prin revizuirea condițiilor de accesare a acestui program, cu menținerea unui grad de îndatorare sustenabil.