www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ministrul Finantelor anunta primele concesii la taxa bancara: ar putea fi excluse de la taxare titlurile de stat, creditele Prima Casa sau chiar finantarile pentru firme

Autor: Bancherul.ro
2019-02-27 16:32

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat astazi, inaintea unei intalniri cu bancherii pe tema taxei bancare, primele concesii privind modificarea acesteia, astfel incat sa nu se aplice titlurilor de stat detinute de banci, creditelor Prima Casa sau chiar unor finantari acordate firmelor, precum cele din fonduri BEI si BERD.


Teodorovici a precizat ca scopul Guvernului este sa stimuleze finantarea economiei reale de catre banci, dupa ce introducerea taxei bancare a fost motivata de reprezentantii puterii politice prin aceea ca bancile sunt lacome pentru ca fac profituri prea mari, pe seama dobanzilor prea ridicate. De asemenea, bancile au fost acuzate de politicieni ca acorda prea putine credite firmelor.


"Masa activelor financiare va trebui să fie dimensionată în sensul de a stimula băncile să finanţeze economia reală. Şi repet încă o dată nimeni nu doreşte, eu nu doresc, ca ministrul de Finanţe, să taxez vreo bancă. Îmi doresc foarte mult ca băncile să fie cu adevărat partenerii reali în economiei, să finanţeze în România, să-şi ţină profiturile în România, să finanţeze economia din România, atât public cât şi privat", a declarat Eugen Teodorovici.


Intrebat daca se va renunta la legarea taxei bancare de ROBOR, dupa cum a solicitat BNR, Teodorovici nu a confirmat acest lucru, preferand un raspuns ambiguu:


"Tot ce pot să vă spun este că ce va ieşi din discuţia cu Asociaţia Română a Băncilor va trebui să fie un pachet. Nu discutăm separat, de rupere taxă faţă de ROBOR sau legat partea de active financiare. Discutăm la pachet, şi de modul de calcul al unui alt nivel de referinţă, rupere sau nu, ce rămâne masa impozabilă, ce acte se modifică, 114, 50 sau 52. Deci va fi totul agreat la pachet şi la pachet mergem cu ele. Nu facem greşeala să mergem separat", a spus Teodorovici.


Florin Danescu, reprezentantul bancherilor, a declarat dupa intalnirea cu ministrul Finantelor ca a fost un dialog util, dar doar la nivel de principii, urmand sa aiba loc si discutii concrete privind modificarea taxei.


"A fost o primă discuţie, foarte utilă, pentru că în primul rând a fost un dialog real, veritabil, şi ambele părţi au fost extrem de mulţumite de genul acesta de abordare. A fost o discuţie la nivel de principii, care va continua, astfel încât să se coboare de la nivelul de principii la chestiuni mai concrete. Evident că împreună am avut în vedere nivelul intermedierii financiare în România", a spus Florin Dănescu.


Ministerul Finantelor pare sa tina cont, astfel, de sugestiile BNR, potrivit carora taxa bancara nu ar trebui aplicata tuturor activelor bancare ci ar trebui exceptate active precum titlurile de stat, creditele Prima Casa sau rezervele minime obligatorii pe care bancile sunt obligate sa le pastreze la BNR.


BNR a mai solicitat Ministerului Finantelor sa renunte la legarea taxei bancare de ROBOR, pentru ca astfel ar fi afectata independenta bancii nationale, dat fiind ca ROBOR este un instrument prin care banca centrala transmite deciziile de politica monetara pietei financiare.


Pentru ca scopul legarii taxei bancare de ROBOR este scaderea dobanzilor la creditele cu dobanda varibila, care se indexeaza cu nivelul ROBOR, precum creditele Prima Casa sau cele pentru firme, reprezentantii BNR au sugerat inlocuirea ROBOR cu un alt indicator special destinat creditelor.