www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum se aplica taxa bancara in Europa: in Romania este cu mult mai mare decat in alte tari, de opt ori peste media europeana si singura legata de dobanzi

Autor: Bancherul.ro
2019-01-16 22:26

Taxa de 1,2% pe an din activele bancilor romanesti este de aproape trei ori mari mare decat cea din Polonia, de 0,44%, de sase ori mari ridicata decat in Ungaria, unde e 0,20%, si de opt ori mai mare fata de media de 0,15% in restul celor 14 tari europene in care se aplica, conform analizelor si informatiilor pe aceasta tema sintetizate de Bancherul.ro.


Se poate spune, asadar, ca taxa bancara din Romania, daca se va aplica in actuala forma, este exagerat de mare fata de nivelurile aplicate in alte tari din Europa.


De asemenea, taxa este disproportionata si raportata la profitul estimat al bancilor in urmatorii ani, astfel incat, conform analizei de impact al BNR, aceasta va provoca pierderi sistemului bancar, ceea ce ar putea afecta nu doar stabilitatea financiara, ci si economia, prin reducerea creditarii si cresterea dobanzilor.


In plus, taxa bancara din Romania este originala in Europa prin faptul ca este raportata la nivelul indicilor de dobanda ROBOR, pe cand in toate celelalte state taxa se aplica doar la nivelul activelor sau pasivelor, indiferent de evolutia dobanzilor.


Legarea taxei bancare de ROBOR afecteaza politica monetara a BNR, dat fiind ca ROBOR-ul este principalul instrument de transmisie a dobanzii de referinta, astfel ca implicit ar putea fi pusa in pericol si capacitatea BNR de a tine in frau inflatia, dupa cum a atentionat conducerea bancii nationale. (vezi aici detalii)


Cum se aplica taxa pe banci in alte tari


Ungaria


In Ungaria, taxa pe banci a fost introdusa inca din 2010. Exista doua niveluri ale taxei: 0,15% pentru activele (bilantul) de la finalul anului cu o valoare de pana la aproximativ 190 milioane de dolari si 0,53% pentru valorile mai ridicate ale bilantului.


Taxa principala, pe valorile mai mari ale activelor, a fost diminuata treptat, la 0,31%, apoi la 0,21% iar din acest an va fi de 0,20%, in timp ce taxa de baza, de 0,15%, a ramas neschimbata.


Polonia


In Polonia, taxa a fost introdusa in februarie 2016, este de 0,0366% lunar, asadar 0,44% pe an din activele totale cu valori de peste 4 miliarde zloti si nu se deduce din profit.


Slovacia


In Slovacia, taxa pe banci a fost introdusa in 2012, in valoare de 0,4% pe an din pasivele bancilor, din care se scad fondurile proprii si imprumuturile subordonate. Ulterior, taxa a fost injumatatita la 0,2% pe an.


Austria


In Austria, taxa bancara a fost introdusa in 2011, cu trei niveluri: 0% pentru activele de pana la 1 miliard de euro, 0,055% pe an pentru activele de pana la 20 miliarde euro si 0,085% din activele cu valori de peste 20 miliarde euro.


Germania


In Germania, taxa bancara a fost introdusa tot in 2011 si, la fel ca in Austria, a fost diferentiata in functie de nivelul activelor, nivelul taxei fiind intre 0,020% pe an pentru active de peste 300 milioane euro pana la 0,060% pentru active mai mari de 300 miliarde euro, media fiind de 0,04% pe an.