Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), face apel la calm, cugetare si intelepciune, pentru a nu tulbura si mai mult apele, solicitand un timp de ragaz pentru a analiza efectele taxei bancare, catalogata o “trasnaie”, cu reprezentantii Guvernului, in incercarea de a-i convinge sa o modifice, pentru ca altfel “pierdem niste avantaje extraordinare, ca tara”.
Isarescu a spus ca va convoca in acest scop, daca este necesar chiar intr-o sedinta extraordinara, Comitetul pentru Supravegherea Macroprudentiala, din care fac parte si reprezentantii Guvernului, unde se vor discuta efectele taxei bancare, dat fiind ca aceasta afecteaza serios bancile si implicit stabilitatea financiara a tarii.
In plus, prin conditionarea taxei de nivelul ROBOR, este afectata si politica monetara si chiar independenta BNR. (vezi aici detalii)
“Nu vrem sa tulburam mai mult decat trebuie o atmosfera care este oricum tulburata. Mai dati-ne putin timp sa discutam serios, nu la televizor. Va cerem doar un moment de ragaz si de cugetare, pentru ca e greu si pentru noi”, au fost cuvintele guvernatorului Isarescu, la briefingul de astazi de la BNR, sub care se ghicea ingrijorarea cu privire la potentialele efecte ale taxei bancare si misiunea grea privind modificarea acesteia.
“Nu vedem lucrurile in roz”, a raspuns Isarescu la intrebarea Bancherul.ro cu privire la efectele unei taxe de 0,9% asupra activelor bancare, conform primei variante a Guvernului, care ar putea produce sistemului bancar pierderi de 680 milioane lei in 2019 si de 3,4 miliarde lei in anul 2020, dupa prima evaluare facuta “in pripa” de BNR, pentru ca i s-a solicitat un raspus in regim de urgenta de la Ministerul Finantelor. (vezi aici detalii)
Isarescu a dezvaluit ca BNR a sperat ca evaluarea trimisa Ministerului Finantelor cu impactul taxei asupra bancilor “sa-i aduca cu picioarele pe pamant”, ceea ce nu s-a intamplat.
“Noi am sperat ca, fara sa speriem, vom aduce lumea cu picioarele pe pamant. Vom analiza in continuare, nu pot sa va spun mai mult, pentru ca deja discutia se duce in domenii de supozitii. Vom convoca Comitetul pentru Supravegherea Macroprudentiala, al carui presedinte sunt, daca e nevoie intr-o sedinta extraordonara, pentru a discuta acolo, pentru ca poate dansii (de la Guvern) au alte explicatii, pe care noi nu le cunoastem.”
“Nu suntem nici prapastiosi, dar speram la masuri de imbunatatire”, a spus guvernatorul BNR.
“Daca ati fi bancher, ce ati face daca o masura va baga in pierdere? Pierdeti fie banii actionarilor, fie ai depunatorilor. Asta-i mai trebuie unui bancher, sa piarda banii depunatorului?! Ce se taxeaza?! Activele. Atunci iti iei activele si te duci in alta parte. E o reactie absolut normala. Capitalurile sunt libere”, a avertizat guvernatorul.
“Am putea pierde niste avantaje extraordinare, ca tara”
Isarescu spune ca intelege si ca este un an electoral, ceea ce inseamna ca politicienii sunt tentati sa adopte masuri populiste, pentru a castiga voturi, problema este ca exista riscul ca astfel de masuri sa afecteze serios economia si sa pierdem toate avantajele castigate pana acum.
“Am citit si pe fata si pe dos proiectul de Ordonanta si motivatiile, am incercat sa aflam si alte informatii, intelegem ca este an electoral, chiar eu am fost premier intr-un an electoral, deci nu-mi poate nimeni reprosa ca nu inteleg ce inseamna un an electoral si o constrangere politica”, a spus Isarescu.
Guvernatorul a avertizat ca in cazul in care nu se discuta serios depre implicatiile taxei si daca se aplica in forma aflata deja in vigoare, am putea fi pusi in situatia ca economia sa sufere pierderi importante.
“Pierdem niste avantaje extraordonare, ca tara. Am adus inflatia sub control, avem in continuare o economie si un curs relativ liber si stabil in acelasi timp. Deci dati-ne putin ragaz sa discutam cu initiatorii sa vedem ce au avut dansii in minte”, a declarat Isarescu, increzator ca mai poate schimba ceva.
“Si nu uitati ca in consiliul nostru de administratie sunt patru ministri de finante, iar unul a fost de doua ori si a fost si vice-priministru (Florin Georgescu). Deci sunt oameni documentati. Dupa aceea, vom veni cu datele, pentru ca altfel tulburam apele intr-o maniera pe care Banca Nationala nu o doreste deloc”, a adaugat guvernatorul BNR.
“Nu dorim sa tulburam apele, pentru ca avem un an incheiat neasteptat de bine: nu a fost afectata cresterea economica, a fost doar adusa in apropierea potentialului de crestere. Asta poate ca i-a necajit pe unii, dar am scapat de ceea ce ar fi fost o stampila ingrozitoare din partea agentiilor de rating, de supraincalzire a economiei, care ne putea duce la scaderea ratingului. Asta ne trebuie noua? Ca de acolo vin majorarile de dobanzi, din avalansa provocata de ratingul mai scazut. Am scapat de eticheta asta, dar n-a fost o batalie usoara. Numai cine lucreaza cu agentiile internationale de rating stie acest lucru. Dar s-a mentinut o crestere economica. S-a plafonat, relativ, si deficitul extern. Relativ, pentru ca acolo avem inca o problema, si el este in consemn. Cererea este peste potential, adica s-a stimulat cererea mai mult decat poate sa dea economia. Avem in continuare, la partile negative, o solicitare a consumului de produse agro-alimentare mai mare decat poate sa dea tara. Asta nu e sanatos si inseamna ca ai ceva probleme structurale inauntru. Inflatia a ajuns sub control, nu mai suntem campionii Europei la inflatie, dobanzile n-au explodat...”, a argumentat Mugur Isarescu.
Ramane Isarescu creditorul de ultima instanta al tarii?
Ramane de vazut daca si cum va reusi sa schimbe guvernatorul taxa pe banci, la inceputul unui an electoral, dupa cum am mentionat chiar el, dar si un an in care-i expira mandatul la conducerea BNR.
Chiar in cadrul briefing-ului de astazi jurnalistii s-au aratat interesati daca mai doreste un nou mandat la conducerea BNR, iar raspunsul lui Isarescu a fost “Parlamentul va decide”, ceea ce inseamna ca nu este exclus ca el sa ramana in continuare guvernator. Ceea ce ar fi, trebuie sa o recunoastem, de bun augur.
Pentru ca un compromis intre Isarescu si PSD ar aduce beneficii nu doar ambelor tabere, ci si tarii: Isarescu ar ramane garantul unei stabilitati financiare si economice, din care si PSD ar avea de castigat, alegandu-se in acelasi timp si cu un capital electoral de pe urma unei masuri impotriva bancilor, chiar daca aceasta va fi indulcita in urma negocierilor cu BNR.
Isarescu pare a fi creditorul de ultima instanta al stabilitatii economice a tarii, singurul care mai poate face fata valurilor tot mai uriase de populism ridicate de PSD, insotite de masuri imprevizibile, care ar putea afecta serios economia.