Bancile romanesti au cele mai mari marje de dobanda (diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite) dintre tarile europene, ceea ce le permite sa fie cele mai profitabile din Europa, conform datelor dezvaluite de Autoritatea Bancara Europeana (EBA).
EBA a publicat Raportul de evaluare a riscurilor bancilor europene, care include si cele mai mari trei banci romanesti (Banca Transilvania, BCR si BRD), precum si rezultatele exercitiului de transparenta a sectorului bancar european pentru anul 2018, in care a fost inclusa, ca si anul trecut, doar Banca Transilvania.
Cele trei banci romanesti se disting, in primul rand, prin cea mai ridicata profitabilitate din Europa: indicatorul de rentabilitate a capitalurilor (Return on Equity – RoE) ridicandu-se la peste 20%, conform rezultatelor de la finalul lunii iunie 2018, de peste trei ori mai mare fata de media europeana, de numai 7%.
EBA precizeaza intr-un comunicat ca profitabilitatea sistemului bancar european ramane redusa in medie si nu a atins inca niveluri sustenabile, in conditiile unor marje de dobanda mici si implicit a nivelurilor reduse ale veniturilor din dobanzi.
In Romania, situatia este diferita: marja de dobanda, adica diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite, a fost de 4,91% in 2017, aproape dubla fata media europeana, de doar 2,61%.
Marja de dobanda a bancilor romanesti este mult mai ridicata si comparativ cu tarile vecine: 3,49% in Polonia sau 2,22% in Austria.
Pentru 2018, bancile romanesti au prognozat o marja de dobanda de 4,83%, fata de media europeana de 2,50%, in Polonia fiind 3,59% iar in Cehia 2,04%.
[1]
BNR ne spune de ce bancile au dobanzi mari
Conform Bancii Nationale a Romaniei (BNR), bancile romanesti continua sa opereze cu un nivel ridicat al marjelor de dobanda, din cauza riscului de credit mare.
Marjele ridicate practicate de bancile mari sunt posibile, mai precizeaza BNR, pentru ca acestea profita de cotele mari de piata pentru a practica dobanzi la credite mai mari decat media si dobanzi la depoite sub medie.
O alta cauza a marjelor ridicate este ponderea mare a creditelor pentru populatie, care au dobanzi mai ridicate la credite fata de dobanzile pentru finantarea firmelor.
BNR mentioneaa, insa, in Raportul privind stabilitatea financiara din decembrie 2018, ca profitul record inregistrat de bancile romanesti se datoreaza in principal unei reduceri substantiale a provizioanelor pentru creditele neperformante.
“Nivelul excepţional de scăzut al ratelor de nerambursare din prezent, care a permis raportarea unei profitabilităţi atât de ridicate, ar putea fi nesustenabil pe termen mai lung, în condițiile unei reveniri la valori mai apropiate de mediile consemnate istoric ale ratelor de nerambursare”, avertizeaza BNR.
“Riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental se menține la un nivel ridicat, în special pe segmentul populaţiei, fiind previzionat să se intensifice în perioada următoare. Având în vedere tendința de normalizare a politicii monetare la nivel mondial, ratele de dobândă se vor majora față de minimele istorice atinse, putând pune presiune asupra capacității de rambursare a debitorilor”, mai arata BNR.
In aceste conditii, bancile ar putea fi reticente sa-si reduca marja de dobanda, pentru a nu se confrunta cu o scadere prea mare a profiturilor, in cazul unei escaladari a riscului de credit.
Alte rezultate ale raportului EBA
Despre alte rezultate ale raportului EBA, trebuie mentionate reducerea ratei creditelor neperformante la 6,01% in iunie 2018, sub nivelurile din Ungaria (7,64%) si Bulgaria (9,29%) si putin peste cel din Polonia (5,61%).
In privinta capitalizarii celor trei mari banci romanesti, media CET 1 ratio din iunie 2018 a fost de 16,48%, un nivel aproapiat de cel din Polonia (16,04%) si Cehia (16,65%), mai mare decat in Ungaria (15,16%), dar sub cel din Bulgaria (19,07%).
Conform rezultatelor exercitiului de transparenta al EBA, la care a participat si Banca Transilvania (BT), nivelul CET 1 ratio al acesteia era in iunie 2018 mult mai mic (13%) fata de finalul lui 2017 (18,69%), din cauza integrarii Bancpost, dar este de asteptat ca BT sa-si majoreze capitalul la finalul anului.