Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a transmis astazi un mesaj destul de optimist cu privire la situatia si perspectivele economiei si a finantelor: PIB-ul si preturile scad la o turatie normala, in timp ce dobanzile si cursul valutar vor ramane stabile.
In privinta cresterii economice, guvernatorul BNR a spus ca reducerea ritmului acesteia de la 7% anul trecut la doar 4% in acest si la 3% anul viitor este mai degraba benefica, intrucat reprezinta niveluri propiate de potentialul de turatie a PIB-ului intern, fara riscul unei supraincalziri care sa afecteze indicatorii macroeconimici, precum deficitul de cont curent sau datoria externa.
“Cresterea economica se reduce treptat, are loc o crectie, spun eu, foarte buna in ceea ce priveste indicatorii macroeconomici, se duce spre potential. Daca vom reusi sa pastram aceasta tendinta si anul viitor, ar fi o reusita pentru noi. Cu costurile de rigoare: daca nu mai ai crestere asa mare, trebuie sa te adaptezi in privinta veniturilor fiscale samd.”, a spus Isarescu, in cadul conferintei de prezentare a raportului privind inflatia.
Scaderea PIB-ului si implicit a consumului, care a cauzat cresterea puternica a inflatiei la finalul anului trecut, determina reducerea inflatiei spre 3,5%, limita superioara a tintei BNR, de 2,5%, pentru finalul acestui an.
BNR crede ca va atinge aceasta tinta, cu o mica marja de eroare, opinie neimpartasita insa si de analistii bancilor, care cred ca inflatia va fi mai aproape de 4% decat de 3,5%.
Oricum, marja de eroare poate fi considerata destul de mica, dat fiind ca tendinta de reducere a preturilor va continua si anul viitor, cu toate ca mai putin decat estima anterior. Astfel, daca in august BNR prognoza o inflatie de 2,5% in 2019, astazi si-a reconsiderat in crestere anticipatia, la 2,7%.
O inflatie de 3,5%, chiar 4%, este considerata, insa, de guvernatorul BNR, ca fiind normala pentru o tara precum Romania, aflata intr-un proces de recuperare a decalajului fata de Europa (caching-up), ceea ce inseamna cresteri de salarii si de consum, care implica o inflatie mai ridicata cu 1, chiar 2 puncte peste nivelul din UE, care este in jur de 2%.
Dobanzile nu vor mai creste
Scaderea inflatiei inseamna si dobanzi mai mici, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca si in prezent, atat dobanda de referinta a BNR, cat si dobanzile pietei interbancare (ROBOR) sunt mult mai mici decat inflatia (real negative, in jargonul finantistilor), ceea ce nu este normal. Firesc ar fi ca dobanzile sa fie mai mari decat inflatia, pentru a aduce ceva castig real, fara ca acesta sa fie anulat de preturi mai mari.
Guvernatorul BNR trebuie, insa, sa reaminteasca de fiecare data, ca aceasta este o situatie inedita, prezenta peste tot in Europa, cauzata de efectele crizei din 2008, un proces aflat inca in curs de normalizare. Adica o politica monetara neconventionala, cu dobanzi aproape de 0 sau foarte mici, mult mai mici decat inflatia. De exemplu, in zona euro, inflatia a depasit 2%, in timp ce dobanda de referinta a Bancii Centale Europene este 0%, iar pentru depozitele bancilor este negativa: - 0,4%.
Asta inseamna ca nici in Romania nu ar trebuie sa ne asteptam la alte cresteri de dobanda prea curand, cel putin pana cand vor mai creste dobanzile si in Europa.
Ca regula, a amintit Mugur Isarescu, BNR crede ca si la noi dobanda de referinta trebuie sa fie real pozitiva, in conditii normale, adica mai mare decat inflatia. Cand se va intampla acest lucru, greu de spus.
Oricum, a amintit guvernatorul BNR, banca nationala mentine inca o politica monetara mai restrictiva decat arata dobanda de referinta, dat fiind ca ratele pietei interbancare pe termene mai lungi (incepand cu ROBOR la 3 luni) sunt deasupra dobanzii de politica monetara.
O remarcabila stabilitate a cursului de schimb valutar
“In privinta cursului de schimb valutar, observam o remarcabila stabilitate”, a subliniat guvernatorul Isarescu. El a precizat ca aceasta evolutie este in contradictie cu angajamentul BNR, de la finalul anului trecut, privind o flexibilitate mai mare a cursului.
“Insa acest lucru (stabilitatea cursului) ne-a ajutat, intr-o perioada de mari turbulente, atat interne cat si internationale, cu acele majorari semnificative ale preturilor combustibililor si preturilor administrate. Cred ca aceasta relativa stabilitate a cursului, dupa o usoara depreciere din vara si toamna anului trecut, a temperat si miscarile de preturi”, a spus guvernatorul.
“Dincolo de faptul ca avem un deficit de cont curent de 3,5% si un deficit comercial ingrijorator, nu mi-e teama sa spus acest lucru, cred ca avem o baza pentru a spune ca avem niste fundamente sau date esentiale stabile ale pietei valutare din Romania”, a spus Isarescu, sugerand astfel ca BNR va mentine in continuare o stabilitate a cursului de schimb.
Intrebat de Bancherul.ro daca nu este o problema deficitul bugetar ridicat, un semnal de alarma tras deja de catre marile banci straine, guvernatorul BNR a admis ca aceasta ar putea fi, intr-adevar, o problema.
El a subliniat ca intr-o perioada de crestere economica, existenta unui deficit bugetar ridicat denota o politica fiscala prociclica, ceea ce nu este indicat.
Pe de alta parte, Isarescu si-a exprimat increderea in angajamentul Guvernului de a mentine deficitul public sub 3% din PIB, limita superioara impusa de normele europene.