www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Noile norme BNR privind gradul de indatorare la credite corespund asteptarilor Bancii Transilvania, spune seful acesteia, Omer Tetik

Autor: Bancherul.ro
2018-10-18 20:42

Seful Bancii Transilvania, Ömer Tetik, considera ca noile norme BNR privind limitarea gradului de indatorare la credite sunt conform asteptarilor bancii.


El mentioneaza ca banca va trata cu responsabilitate cresterea accelerata a creditarii din ultimul timp, astfel incat sa evite riscuri ca cele din urma cu 10 ani.


Ömer Tetik, CEO, Banca Transilvania:


"Decizia BNR privind gradul de îndatorare şi calculul acestui indicator contribuie la simplificarea procesului de creditare şi face calculul gradului de îndatorare pe înțelesul tuturor.


Având în vedere creşterea accelerată a cererii de împrumuturi vom trata acest aspect cu responsabilitate, pentru a nu aparea riscuri după 10 ani de la criza economică.


Procentele privind gradul maxim de îndatorare sunt conform aşteptărilor noastre, dar şi în linie cu dezvoltarea economică şi cu volatilitatea de pe piețele globale.


Desigur, pe termen scurt, adică până la finalul anului, vedem cerere mare pe partea creditare, dar nu ne aşteptăm la un impact major în ritmul normal de creditare, corespunzător activității economice."


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa reduca la 40% gradul maxim de indatorare (ponderea ratei din salariu) la creditele in lei si 20% la cele in valuta, de la 47% cat este in prezent la creditele ipotecare si 45% la cele de consum, pentru a preveni supraindatorarea populatiei, o masura care ar putea determina, in schimb, o scadere a volumelor de noi credite, intr-o perioada de decelerare a cresterii economice.


Dintr-un exemplu de calcul realizat de Bancherul.ro rezulta insa ca noile norme ale BNR nu vor produce schimbari importante in privinta capacitatii populatiei de a se califica pentru un credit.


Cu alte cuvinte, valoarea unui credit care va putea fi obtinut de anul viitor nu va fi mai mica decat cea din prezent, pentru aceleasi venituri.


Sau altfel spus, pentru un grad maxim de indatorare de 40% permis de anul viitor, nu va fi nevoie de un salariu mai mare decat cel din prezent, care permite un grad de indatorare de 47%. Asta datorita modului diferit de calcul. 


BNR sustine ca masura va avea un impact nesemnificativ asupra cresterii economice, insa Fondul Monetar International (FMI) a calculat ca noile norme ar putea determina scadea volumelor de noi credite cu 12% pe an. (vezi aici detalii)